Romanii din strainatate au transferat in tara in primele luni din an cu 6% mai putini bani decat in perioada similara din 2013, dar anul s-ar putea incheia pe plus, considera Valentin Daeanu, seful Smith&Smith, prima companie romaneasca specializata in transfer international de bani.

Scaderea remiterilor din strainatate a inceput in anul 2008, cand a fost inregistrat un varf al pietei, de aproximativ 7 miliarde de euro, pentru ca in 2008 volumul sa coboare la circa 3,7 miliarde de euro.

"Apreciez ca pe tot anul 2014 ar putea fi o usoara crestere, in contextul in care Banca Mondiala anticipeaza ca remiterile vor creste la nivel mondial. Mai mult, observ ca romanii au inceput sa paraseasca tarile unde sunt salarii mai mici, Spania sau Italia, si au inceput sa migreze spre cele cu venituri mai mari, Germania sau Franta", a declarat pentru wall-street.ro, Valentin Daeanu, seful Smith&Smith.

Insa, conform datelor din primele luni vorbim de un minim istoric al remiterilor romanilor din strainatate.

Cu toate acestea, cifrele despre care vorbim sunt aferente transferurilor formale, dar cele informale, adica banii adusi in tara prin colete, plicuri, autocare, prieteni sau direct de romanii din strainatate sunt tot de ordinul miliardelor de euro.

"Transferurile informale erau estimate la un moment dat la aceleasi nivel precum cele prin canalele electronice, insa nu cred ca estimarea este reala", sustine Daeanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri