Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani arata ca inundatiile reprezinta pentru Romania un risc tranformat aproape intr-o certitudine. Nu ne mai intrebam daca vom avea iar inundatii, stim ca acestea vor lovi, in fiecare an, o zona sau alta a tarii. De asemenea, in unele dintre regiuni, ca urmare a inundatiilor, apare si fenomenul alunecarii de teren.

In Romania s-a perpetuat credinta ca statul are obligatia sa plateasca in cazul in care fenomenele naturale extreme provoaca pagube majore bunurilor pe care le detinem. Pana la aparitia legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, cei care isi protejau bunurile printr-o polita facultativa reprezentau in jur de 15% din numarul total de proprietari. Iar mare parte dintre acestia incheiasera o astfel de polita nu pentru ca intr-adevar constientizasera nevoia de protectie, ci pentru ca isi achizitionasera locuinta printr-un credit si banca a solicitat acest lucru.

In aceasta perioada, apele revarsate continua sa provoace pagube in judetul Teleorman, conform datelor furnizate, miercuri, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). In consecinta, pe langa municipiile Alexandria si Rosiorii de Vede, un numar de 27 de sate din 20 de comune au fost inundate dupa ce raurile Teleorman, Vedea, Burdea, Tecuci, Cainelui si mai multe pâraie au iesit din matca. Sunt afectate 167 de case, 403 curti, 639 de anexe gospodaresti, precum si peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 km. de drumuri judetene si doi km. de drum forestier.

Premierul Ponta si vicepremierul Dragnea au anuntat ca Guvernul va aloca 15 milioane lei pentru construirea unui dig si pentru alte lucrari hidrotehnice de sistematizare a raurilor Vedea si Teleormanul, proiectul urmand sa fie finalizat in august. Seful Guvernului a asigurat ca vor fi alocate si materiale de constructie pentru repararea caselor inundate. De altfel, localnicii din statul Beiu i-au reclamat premierului ca autoritatile nu i-au informat ca viitura se indreapta spre casele lor si ca locuintele le sunt afectate si de faptul ca traficul de masini grele a fost deviat spre sat.

Vreti sa-i las pe oameni sa moara in apa daca nu si-au facut asigurare?

Anul trecut, in septembrie, aceeasi situatie! Atunci, peste 6.000 de persoane au fost evacuate si aproape 1.800 de case au fost afectate de inundatiile produse in 39 de localitati din judetul Galati, potrivit unui bilant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Premierul Victor Ponta a anuntat, de asemenea, ca se vor putea aloca sumele necesare refacerii gospodariilor si infrastructurii afectate de inundatii si ca ii va ajuta pe sinistratii din Galati indiferent daca acestia au incheiate sau nu polite de asigurare pentru casele distruse de ape.

Intrebat de jurnalisti daca Guvernul ii ajuta pe sinistrati chiar daca nu si-au incheiat politele de asigurare obligatorie a locuintei, Ponta a spus ca nu le poate cere polita de asigurare celor care acum au apa in case. "Vreti sa-i las pe oameni sa moara in apa daca nu si-au facut asigurare? Asa credeti dumneavoastra ca e bine? Eu cred ca nu e bine asa. Cred ca e bine sa ajutam toti oamenii. Incurajam si stimulam respectarea legii privind asigurarile, insa, pe de alta parte, cand un om e cu apa in casa ce sa-i spun, sa-i cer polita de asigurare? Ma duc sa incerc sa-l ajut! Cred ca asa se lucreaza intr-o tara normala, asa, scandal, stim sa facem toti", a spus premierul.

NU, bineinteles ca nu, dar, in acelasi timp, auto-responsabilizarea romanilor pentru bunurile proprii din acele localitati lasa de dorit. Nu se cunoaste cate din locuintele afectate de inundatii detineau o polita de asigurare inainte de inundatii, insa, la sfarsitul lunii martie, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in Teleorman erau active un numar de doar 12.344 de polite obligatorii de asigurare a locuintelor, dintre care 6.108 in mediul rural si 6.236 in mediul urban, scrie 1asig.ro.

"Unul dintre motivele care stau la baza subscrierilor reduse este nu exista, de obicei, o perceptie reala a dimensiunii eventualelor pagube generate de evenimente catastrofale asa cum este cazul inundatiilor. Cand vezi ca iti pierzi casa intr-o jumatate de ora, automat te gandesti cat trebuie sa strangi ulterior, an de an, pentru a reveni la conditia de confort initial, comparativ cu o asigurare de locuinta de ordinul a cateva zeci de euro anual. In general, costul unei asigurari pentru o locuinta de dimensiune medie pleaca de la 20 de euro - nivelul celei obligatorii – si ajunge la 70-80 de euro pe an.", a declarat pentru wall-street.ro , managing partner al Otto Broker.

Oamenii ar trebui sa inceapa sa cuantifice exact valoarea casei.

El a adaugat ca in principiu, orice eveniment de acest tip genereaza un avans al subscrierilor de asigurari de locuinta, deoarece oamenii devin mai constienti de riscurile naturale la care sunt expusi. Nu a existat insa un eveniment care sa duca la o crestere exploziva.

"Inundatiile intra in categoria riscurilor care pot produce daune totale semnificative. Ca urmare, oamenii ar trebui sa inceapa sa cuantifice exact valoarea casei. Astfel, daca o locuinta costa aproximativ 60-70.000 de euro, atunci si suma asigurata ar trebui sa fie la acest nivel, nu doar 20.000 de euro, cat este in prezent polita obligatorie. Aceasta din urma reprezinta «un inceput de bine». Ea iti asigura un acoperis deasupra capului, dar refacerea locuintei implica o acoperire mai mare disponibila numai prin asigurarile facultative.", a mai spus Victor Sraer.

Avertizare cod galben de ploi si vant puternic in 11 judete

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judete din jumatatea de sud a tarii, unde de miercuri seara pana joi seara vor fi averse, descarcari electrice si izolat grindina, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora. Avertizarea a fost emisa pentru judetele Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Dolj, Mehedinti, Hunedoara si Caras-Severin.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, si pana joi, la ora 23.00, vremea va fi instabila in cea mai mare parte a tarii si vor fi averse, descarcari electrice si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat in Oltenia, jumatatea estica a Banatului, nordul Munteniei si sudul Moldovei, iar in judetele Mehedinti, Gorj, Dolj si Caras-Severin se vor depasi izolat 50 de litri pe metru patrat.

Vantul va avea intensificari in regiunile sudice, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora si temporar in restul teritoriului, in principal in timpul averselor. In judetele din jumatatea sudica a Munteniei, precum si in Olt vor fi manifestari de instabilitate atmosferica si se vor acumula cantitati de apa cuprinse, in general, intre 15 si 20 de litri pe metru.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Potrivit legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia o polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, denumita PAD, care acopera riscurile catastrofice (cutremur, alunecare de teren si inundatie) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Prima de asigurare este de 20 euro, respectiv 10 euro, in functie de suma asigurata. PAID este controlata de Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%, Generali Romania - 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Primele polite PAD au fost emise de PAID in iulie 2010. In 2013, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, dupa ce societatea a incheiat, an a doua parte a anului trecut, parteneriate de distributie cu 20 de asiguratori. Portofoliul societatii reprezinta mai putin de 10% din fondul locativ national, care numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte. Anul trecut, societatea a subscris prime 60,25 milioane de lei, in crestere cu 149% fata de anul precedent, potrivit ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri