Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aplicat in ianuarie amenzi de 190.000 de lei, in urma unui control inopinat la Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania, si a sezizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea fostei conduceri, a anuntat institutia.

Declansat in octombrie 2013, controlul ASF a vizat perioada 2012 - 2013 si a verificat la Compania de Asigurari Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor, noteaza Mediafax.

Potrivit institutiei, controlul a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor cu privire la neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta.

"Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, in data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei si a sesizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea de asigurare si care intrunesc, in opinia ASF, elemente de natura infractionala (verificarea acestor indicii tinand de alte institutii ale statului). Totodata, ASF a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului)", se arata intr-un comunicat al ASF.

Amenzile au fost aplicate societatii, membrilor Directoratului si Consiliului de Supraveghere din perioada 2012-2013, a declarat purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani. ASF precizeaza ca identificarea unor nereguli in privinta decontarilor dintre societate si conducerea CARE Romania tine in principal de controlul intern al societatii si de alte institutii ale statului, iar autoritatea a verificat in cadrul controlului aspecte care tin de supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare desfasurata de societate.

"Referitor la aceste aspecte, reafirmam ca ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului societatii (conducerea administrativa si executiva a societatii) in perioada anterioara lunii iulie 2013, luand masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penala si retragerea aprobarii lui Radu Frincu".

Guvernul a anuntat, marti, ca va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE Romania, controlata de stat prin Eximbank, acuzand inclusiv decontarea de catre fosta conducere a unor cheltuieli in scop personal, precum vacante, mese la restaurant, bijuterii. Din dispozitia premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la CARE, avand ca obiect verificarea respectarii de catre conducerea societatii a dispozitiilor legale incidente si a normelor interne referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor, achizitia de bunuri si servicii si modul de gestionare a patrimoniului.

Societatea are ca obiect principal de activitate efectuarea de operatiuni si activitati de asigurare (cu exceptia asigurarilor de viata) si, ca obiect secundar, realizarea unor activitati de reasigurare, avand un capital social in suma totala de 44,1 milioane lei detinut, in procent de 93,78%, de catre Eximbank, in calitate de actionar majoritar fondator, precum si de actionari persoane fizice, in procent de 6,22%, statul fiind astfel, in mod indirect, actionar majoritar.

Radu Frincu a fost girat la EximAsig de catre guvernarea PDL

In document se arata ca, in perioada supusa controlului, din conducerea executiva a CARE Romania au facut parte Radu Frincu in calitate de presedinte al directoratului, in perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, in perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru, in perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

In septembrie 2012, presa a relatat ca Radu Frincu a fost girat la conducerea EximAsig de catre guvernarea PDL, prin intermediul lui Bebe Ionescu, actualul cuscru al presedintelui Traian Basescu. Conform aceleiasi surse, in intervalul ianuarie 2005-ianuarie 2006, Radu Frincu a lucrat ca si consultant in cadrul Cancelariei primului-ministru, in Guvernul Tariceanu.

Constantin Banu a fost retras, la cererea sa, in octombrie 2013 din postul de secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, la cinci luni de la numire, acesta ocupand tot in octombrie anul trecut postul de director general la societatea Smart, filiala Electrica. Surse guvernamentale afirma ca acesta a fost sustinut de PNL pentru functia de secretar de stat.

"ASF a fost instiintata de catre Corpul de Control al Primului Ministru ca «domnul Frincu Radu a detinut functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania desi nu a indeplinit o conditie obligatorie prevazuta de normele legale pentru ocuparea functiei de membru al directoratului unei societati de asigurari, si anume sa aiba studii superioare, intrucat nu a facut dovada absolvirii unor studii superioare»", se mai spune in comunicatul autoritatii de reglementare.

Autoritatea precizeaza ca Radu Frincu a obtinut, in data de 19 mai 2010, aprobarea din partea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor, pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat ca are studii superioare. "Urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar si modul in care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat numirea domnului Radu Frincu in functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA, pozitie pe care a detinut-o in perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013. Precizam ca domnul Radu Frincu nu mai face parte din conducerea societatii inca din iulie 2013 si nu detine in prezent vreo functie de conducere intr-o societate de asigurare autorizata de catre ASF".

CARE Romania este o societate specializata in asigurarea riscurilor financiare si a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, raspunderi, cargo, accidente, s.a) asociate operatiunilor de export, cat si operatiunilor comerciale interne. Societatea a fost infiintata de Eximbank Romania in 2009, in urma recomandarilor din directivele Comisiei Europene, care prevad separarea celor doua activitati ale institutiei de credit.

Asiguratorul are un capital social de 44,1 milioane lei, detinut in proportie de peste 90% de Eximbank Romania. In primele noua luni ale anului 2013, societatea a subscris prime de 34,4 milioane de lei, in urcare cu 77% fata de rezultatul inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri