Romania nu este expusa la riscuri semnificative in contextul conflictului geopolitic recent, intrucat exporturile catre Rusia si Ucraina sunt limitate, iar dependenta de gazele rusesti este relativ redusa. De asemenea, legaturile directe intre sectorul bancar romanesc si institutiile financiare din cele doua tari sunt minime.

Eventuale restrictii economice sau perturbarea schimburilor comerciale ar putea afecta exporturile Romaniei sau aprovizionarea cu gaze, insa riscurile generate de tensiunile Rusia-Ucraina in ceea ce priveste Romania "par gestionabile", potrivit prezentarii "Romania: Recent Macroeconomic & Banking System Developments" a guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustinuta saptamana trecuta la intalnirea grupului Ambasadorilor tarilor asiatice la invitatia ambasadorului Malaeziei, Dato'Nik Mustafa Kamal Nik Ahmad.

Exporturile Romaniei catre Rusia si Ucraina reprezinta numai 4,7% din exporturile totale, astfel ca o scadere de 10% a acestor schimburi ar reduce cu 0,16 puncte procentuale rata de crestere a Produsului Intern Brut, se spune in prezentare. Totodata, in timp ce gazele naturale importate provin exclusiv din Rusia, Romania acopera din productia interna, in medie, 80% din necesar. Anul trecut, doar 15% din gazul consumat a fost de import, Romania ocupand astfel locul al treilea in topul tarilor UE cu cea mai redusa dependenta de importuri de energie, scrie Mediafax.

O blocare totala a importului de gaze nu ar avea efecte tangibile pana in perioada noiembrie - decembrie, potrivit prezentarii BNR.
Investitorii rusi au o prezenta semnificativa in Romania, fie direct, fie prin holdinguri inregistrate in alte state UE, insa nici una dintre companiile cu actionariat rus nu are "importanta sistemica", noteaza guvernatorul, facand referire la industria siderurgica (grupul rus TMK), metalurgia (Alro Slatina si Alor Oradea) sau sectorul rafinarii (LukOil, care detine rafinaria Petrotel Ploiesti). Sectorul bancar romanesc nu are legaturi directe cu Rusia si Ucraina. Bancile din Romania nu au actionari rusi sau ucraineni, iar expunerile bancilor romanesti pe entitati din cele doua tari sunt "neglijabile", noteaza BNR.

Singurele vulnerabilitati ale sistemului bancar din Romania la criza geopolitica din tara vecina se refera la potentiale efecte de "revarsare", avand in vedere expunerea bancilor din Austria si Franta pe Rusia si Ucraina. Solvabilitatea si lichiditatea confortabila din sistemul bancar romanesc ar trebui sa acopere astfel de riscuri, daca ele se vor materializa, arata BNR.

Impactul tensiunilor din regiune asupra pietei de capital si pietei valutare a fost moderat pana in prezent si nu a avut efecte de durata, se mai arata in raport. Din totalul exporturilor Romaniei catre Rusia, 59% reprezinta utilaje si echipamente de transport, 17% bunuri prelucrate, iar 13% produse chimice. Importurile Romaniei din Rusia sunt constituite aproape in totalitate din petrol, gaze si diverse produse din domeniul energiei si resurselor naturale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri