Fostul presedinte al ASF, Dan Radu Rusanu, omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF, au fost trimisi in judecata, in stare de arest, in dosarul "Carpatica", pentru fapte de coruptie.

Ilie Carabulea (foto), proprietar al firmelor SC Atlassib SRL si SC Transcar SRL, societati prin intermediul carora detinea si controla in mod indirect societatea de asigurari Carpatica Asig SA, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (doua infractiuni), dare de mita (doua infractiuni), folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata (trei acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals, a anuntat Directia Nationala Anticoruptie, potrivit Mediafax.

Marian Mirzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, a fost deferit justitiei pentru constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita (doua infractiuni), trafic de influenta (doua infractiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (trei acte materiale), abuz in serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Dan Radu Rusanu, la data faptelor presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), va fi judecat, in acelasi dosar, pentru constituirea unui grup infractional organizat, influentarea declaratiilor (11 infractiuni), aflate in concurs real, favorizarea faptuitorului, in forma continuata (39 acte materiale), folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Carabulea, Marzac si Rusanu, trimisi in judecata in stare de arest

De asemenea, in dosarul "Carpatica" au mai fost trimise in judecata, in stare de libertate, noua persoane, precum si SC Carpatica Asig SA.
Radu Mustatea, la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la dare de mita (doua infractiuni), complicitate la luare de mita (doua infractiuni), complicitate la cumparare de influenta (doua infractiuni), complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals. In cazul lui Mustatea, s-a dispus si este in vigoare masura preventiva a controlului judiciar.

Elena Rusu, membru in conducerea SC Carpatica Asig SA, fata de care s-a dispus si este in vigoare masura preventiva a controlului judiciar, va fi judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita si complicitate la cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua infractiuni). Ina Ana Crudu, la data faptelor director general la SC Carpatica Asig SA, este acuzata de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la dare de mita si complicitate la cumparare de influenta.

Sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu, la data faptelor director al Directiei Avizari din cadrul ASF, va fi judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Ioan Opris, expert tehnic auto in cadrul Biroului de expertize locale de pe langa Tribunalul Sibiu, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Ioan Dacian Vinereanu, persoana din anturajul lui Mustatea, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la dare de mita, complicitate la cumparare de influenta, complicate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (doua acte materiale)

Georgel Calin, la data faptelor secretar general al ASF, va fi judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu contra intereselor publice, contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Corneliu Silviu Modlveanu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara - conducatorul Sectorului Asigurari la data faptelor, este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Cumnatul lui Adrian Nastase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari, va fi judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Totodata, procurorii au trimis in judecata si societatea Carpatica Asig SA, pentru cumparare de influenta (doua infractiuni) si dare de mita (doua infractiuni). Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti. Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Citeste si:

    Incepand din mai 2013, Carabulea, impreuna cu Mustatea si Mirzac, "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", sustin procurorii.

    "Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la SC Carpatica Asig SA in perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia SC Carpatica Asig SA si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

    Citeste si:

      Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".

      Gruparea respectiva a fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu si Moldoveanu Corneliu Silviu, precum si de Dan Odobescu. La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu, angajati la SC Carpatica Asig SA, precum si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita.

      "Constituirea grupului infractional organizat si functionarea lui s-a facut, in timp, fiecare membru avand atributii specifice, bine determinate si specializate, in raport de problemele financiare intampinare de SC Carpatica Asig SA", sustin procurorii. Astfel, Marian Mirzac si, ulterior, Ina Crudu au fost propusi si numiti director general la SC Carpatica Asig SA, "urmarindu-se in acest scop marirea libertatii de miscare a inculpatului Mustatea Radu, prin inlaturarea, din conducerea societatii de asigurari a altor persoane care nu erau dispuse sa adere la practicile infractionale".

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri