Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut usor, la 4,4549 lei/euro, dupa ce vineri a fost la cel mai redus nivel din ultimele patru saptamani, intr-o piata unde volumele de tranzactionare au fost reduse, potrivit dealerilor citati de Mediafax.

Rata de schimb publicata luni este cu 0,32 bani (0,07%) peste paritatea de vineri, de 4,4517 lei/euro. Un curs sub cel de vineri a fost publicat de BNR pe 28 martie, cand euro a fost cotat la 4,4514 lei.

Pe de alta parte, leul a continuat sa se intareasca luni fata de dolarul american, cursul de referinta leu/dolar coborand cu 0,4 bani (0,12%), de la 3,2161 unitati la 3,2121 unitati. Paritatea a atins astfel cel mai redus nivel din 1 februarie 2013, data cand dolarul a fost cotat la 3,2033 lei. In raport cu francul elvetian, leul a scazut usor, iar rata de schimb a urcat cu 0,77 bani (0,21%), de la 3,6518 lei/franc la 3,6595 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul de schimb leu/euro a scazut, in a doua parte a sedintei de vineri, pe piata interbancara locala pana aproape de 4,4450 unitati, apropiindu-se de cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, ca urmare a ordinelor de vanzare de euro plasate de clientii unor banci.

Evenimentele din Ucraina vor ramane probabil in centrul atentiei astazi, mai ales pe fondul unui debut mai linistit al unei saptamani incarcate pentru calendarul economic, asa ca ne asteptam la unele presiuni de depreciere a leului, insa probabil intr-un interval ingust de 4,45-4,46/euro - raport ING

Cotatiile s-au intors usor peste 4,45 lei/euro inca de la debutul sedintei interbancare locale de luni, iar singura tranzactie realizata in prima ora a sedintei a fost la 4,4515 lei/euro, cu 0,25 - 0,45 bani (0,05% - 0,1%) peste nivelurile de la inchiderea sedintei de vineri, de 4,4470 - 4,4490 lei/euro.

"Evenimentele din Ucraina vor ramane probabil in centrul atentiei astazi, mai ales pe fondul unui debut mai linistit al unei saptamani incarcate pentru calendarul economic, asa ca ne asteptam la unele presiuni de depreciere a leului, insa probabil intr-un interval ingust de 4,45-4,46/euro. O potentiala depreciere a monedei locale va fi probabil limitata si de stirea ca Moody’s a imbunatatit perspectiva de rating a Romaniei, vineri, de la negativa la stabila, citand imbunatatirea tendintelor in activitatea economica (...) In urma acestei stiri, asteptam si actualizarea pe 16 mai a rating-ului de tara acordat de S&P, aceasta din urma fiind singura agentie care inca mentine Romania la un rating speculativ", au afirmat analistii ING Bank, intr-o nota transmisa luni dimineata.

In prima parte a sedintei au fost realizate doar 32 de transferuri, la cotatii cuprinse intre 4,4515 lei/euro si 4,4590 lei/euro, iar ordinele de cumparare erau plasate in principal de clientii comerciali ai bancilor, potrivit dealerilor.

La ora 13:00, pe piata interbancara de la Bucuresti, euro era cotat la 4,4530 - 4,4560 lei, cu 0,6 - 0,7 bani (0,13% - 0,16%) peste cotatiile de la finalul sesiunii anterioare. In acelasi timp, zlotul era in stagnare in raport de euro, iar forintul se intarea cu aproape 0,3%.

Ratele medii ale dobanzilor afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut usor, de la 2,79% - 3,29% pe an la 3,14% - 3,64% pe an.

Dobanzile au ajuns, astfel, sa incadreze rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si sunt mult peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

"MF (Ministerul Finantelor Publice - n.r.) a anuntat vineri inregistrarea unui surplus al bugetului general consolidat de circa 2 miliarde lei in martie, fapt care ne surprinde, intrucat ne asteptam ca, urmand tiparul agreat cu FMI, bugetul sa inregistreze un deficit de circa 1,5 miliarde lei luna trecuta. Aceasta ar putea explica persistenta ratelor ridicate pentru scadente scurte in martie, intrucat neasteptatul surplus bugetar ar fi putut elimina in mare masura excesul de lichiditate din piata (pana la finalul lunii martie). Totusi, este incurajator sa vedem ca in pofida evolutiilor oscilante din scadenta ON (la o zi - n.r.), unde rata a ajuns in apropierea nivelului de 4% in aceasta dimineata, segmentul 1M-3M (la 1 - 3 luni - n.r.) este neschimbat in jurul a 2,65%. Mai mult, continuam sa asteptam o imbunatatire a conditiilor de lichiditate in urmatoarele zile, prognozand o posibila relaxare a balantei bugetare (iar aprilie - mai este in general o perioada cu deficite bugetare ridicate), si pe fondul unei inertii favorabile pentru conditiile de lichiditate datorata scadentelor mari de la finalul acestei luni", mai afirma analistii ING Bank.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat de la 2,8% - 3,3% pe an la 3,09% - 3,59% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut de la 3% pe an la 3,08% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri