Presedintele Libra Internet Bank Romania, Emil Bituleanu, considera ca in perioada urmatoare creditarea va creste, insa va fi o crestere moderata, probabil de sub 5%, in timp ce creditele neperformate se vor mentine in aceleasi limite in ceea ce priveste volumul.

Oficialul Libra Internet Bank sustine intr-un interviu acordat Agerpres ca, in 2014, creditele neperformante se vor mentine in aceleasi limite din punct de vedere al volumului. De asemenea, Emil Bituleanu considera ca nivelul la care se situeaza acum dobanda la creditele pentru companii este cel corect pentru 'peisajul' bancar actual si ca nu se asteapta la fluctuatii in acest sector.

Agerpres: Cum vedeti evolutia creditarii in perioada urmatoare (ca volum si valuta in care se va acorda)?

Emil Bituleanu: Estimam ca in perioada urmatoare vom asista la o crestere a creditarii, insa va fi una moderata, probabil sub 5%. In ceea ce priveste Libra Internet Bank, ne asteptam la al patrulea an consecutiv de crestere peste nivelul pietei, deoarece atat organizarea interna, cat si strategia de dezvoltare ne vor permite acest lucru in conditii de siguranta.

Cum credeti ca vor evolua creditele neperformante in 2014 (la nivel de piata)?

Emil Bituleanu: Cred ca, in 2014, creditele neperformante se vor mentine in aceleasi limite din punct de vedere al volumului, in conditiile in care noile intrari vor fi echilibrate de recuperari. Ca procentaj, cresterea creditarii va duce la o crestere a bazei de raportare, asadar vom vedea o scadere a ponderii creditelor neperformante din baza totala a creditelor. In ansamblu, previziunile pietei si in special ale Libra Internet Bank in acest sector sunt optimiste.

Spre ce produse credeti ca se vor orienta bancile in perioada urmatoare? Este posibila o consolidare a sistemului bancar?

Emil Bituleanu: Da, sistemul bancar romanesc se va consolida si se va aseza pe pozitii mai ferme. Clientii isi recapata increderea in serviciile bancare, ceea ce inseamna ca vom asista la cresteri in toate sectoarele: in zona produselor destinate persoanelor fizice, dar si companiilor mici, mijlocii si mari.

In opinia dumneavoastra, cum va evolua dobanda la creditele pentru companii in viitorul apropiat?

Emil Bituleanu: Nu ne asteptam la fluctuatii in acest sector. Consideram ca nivelul la care se situeaza acum dobanda la creditele pentru companii este cel corect pentru peisajul bancar actual.

Cate credite ati acordat in 2013 si cate estimati ca veti da anul acesta?

Emil Bituleanu: Anul trecut am acordat peste 1.200 de credite clientilor nostri cu forme juridice (profesii liberale, persoane fizice autorizate, companii si clienti agri-business). Pentru anul acesta, ne asteptam la o crestere, conform strategiei.

Ce volum de credite vreti sa acordati si spre ce sectoare va orientati?

Emil Bituleanu: Orizontul pe care ni-l propunem este de 500 milioane lei. Sectoarele noastre de interes sunt in continuare cele traditionale (profesiile liberale si companiile), insa anul acesta vom acorda o atentie sporita domeniului pe care am inceput sa il dezvoltam in urma cu doi ani, agricultura.

Cum a evoluat rata creditelor neperformante in cadrul bancii si cum credeti ca va evolua in perioada urmatoare? Credeti ca ati depasit perioada de varf?

Emil Bituleanu: 2013 a fost un an foarte bun pentru Libra Internet Bank din punct de vedere al controlului creditelor neperformante. Referitor la rata creditelor neperformante, mentionez ca valoarea acesteia a scazut pana la 15,64% in decembrie 2013, semnificativ sub media pietei. Dar nu numai aceasta scadere procentuala spectaculoasa este laudabila. Remarcabil este faptul ca soldul creditelor neperformante a cunoscut chiar o mica scadere in 2013, contrar evolutiilor din piata, si acesta este rezultatul unui control eficient al riscului de credit si al unei politici de creditare eficiente, adoptata in anii trecuti. Bazandu-ne pe aceste principii, am bugetat si pentru anul acesta o scadere a creditelor neperformante.

Care este rata solvabilitatii bancii, cum a evoluat aceasta? Cu ce rezultat ati incheiat 2013?

Emil Bituleanu: Libra Internet Bank a incheiat 2013 cu un rezultat net auditat de 8,6 milioane lei. Raportul de solvabilitate s-a mentinut la valori prudente pe toata perioada anului 2013, inregistrand la finalul anului o valoare de 12,3%.

Cum vi se par bancile care sunt de vanzare in Romania (inclusiv cele care ar trebui sa realizeze un exit din piata, precum Millennium Bank).

Emil Bituleanu: Urmarim constant semnalele din piata si suntem atenti la mutarile comunicate in industrie si in alte domenii, deoarece le consideram oportunitati de business.

Care sunt punctele lor tari si care sunt cele slabe?

Emil Bituleanu: Libra Internet Bank nu comenteaza activitatea sau evolutia celorlalti jucatori de pe piata bancara.

Cate achizitii sau fuziuni va asteptati sa aiba loc pe piata din Romania in 2014?

Emil Bituleanu: Nu putem face o estimare in acest sens. Cert este ca piata bancara din Romania se indreapta spre o consolidare.

Cum explicati mentinerea unui numar mare de jucatori si orientarea catre achizitii si nu catre fuziuni?

Emil Bituleanu: Este o perioada in care piata se cristalizeaza si se consolideaza, insa orientarea catre o achizitie sau o fuziune tine strict de termenii negocierilor intre parti, in fiecare caz in parte.

Vedeti posibila intrarea pe piata a unui jucator mare prin intermediul unei achizitii?

Emil Bituleanu: Da, este un scenariu posibil. Romania ramane o piata atractiva si cu potential pentru industria bancara.

Cate banci credeti ca vor ramane pe piata din Romania in urmatorii 5 sau 10 ani?

Emil Bituleanu: Nu putem face o astfel de estimare. Depinde de evolutia jucatorilor din piata, pe care o urmarim, ca si dumneavoastra, cu interes.

Care credeti ca va fi soarta bancilor de dimensiuni mici din Romania?

Emil Bituleanu: Bancile de dimensiuni mici si mijlocii au un rol esential in piata bancara, rol care credem ca merita sustinut prin politici adoptate de cei in masura s-o faca. Pentru ca sunt obligate sa inoveze in mod constant, sa reactioneze repede si sa performeze mereu mai bine in raport cu evolutia anterioara si cu competitia, bancile mici si mijlocii aduc beneficii intregului sistem bancar, in general, si clientilor, in principal.

Nu in ultimul rand, tocmai datorita ritmului alert si spiritului competitiv care se promoveaza in bancile mici, ele reprezinta o excelenta scoala pentru tinerii care isi incep cariera in domeniul bancar, pentru ca le ofera ocazia sa invete si sa se adapteze rapid la aceasta piata concurentiala si frumoasa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri