Conducerea BNR a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta.

Deciziile BNR au fost anticipate de analisti, care se asteapta la o mentinere a dobanzii la 3,5% pe tot parcursul acestui an si o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei abia la urmatoarea sedinta de politica monetara, programata pentru 1 iulie. Dupa sedinta de marti, BNR a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar", scrie Mediafax.

Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele in lei, respectiv 18% pentru valuta. CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat joi.

Analistii financiar-bancari din Romania au anticipat ca BNR va mentine dobanda cheie la 3,5% in sedinta de marti, nivel pe care il vad si pentru finalul acestui an, dar si pentru sfarsitul anului 2015. Pe de alta parte, estimarile Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii vizeaza o mentinere a rezervelor pentru pasivele in lei la nivelul de 12, in aceasta luna, dar reducerea lor pana la finalul anului la 10% si la 8% pana la sfarsitul lui 2015.

De asemenea, analistii au prognozat ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta vor fi mentinute la 18% in luna mai si vor fi reduse la 16% pana la finalul anului 2014 si la 14% pana la finalul anului 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri