Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a sustinut in cadrul unui pranz de lucru cu ambasadorii statelor UE ca ratele dobanzilor la creditele noi au coborat in Romania, apropiindu-se de mediile regionale, in contextul relaxarii monetare incepute de BNR in iulie 2013.

Potrivit informatiilor prezentate de Isarescu, intre februarie 2009 si martie 2012, BNR a taiat dobanda de politica monetara cu 500 de puncte de baza, la 5,25%, pentru ca in iulie 2013 sa inceapa al doilea proces de relaxare monetara, ajutata fiind de temperarea inflatiei.

In a doua etapa, BNR a redus cu 175 de puncte de baza dobanda cheie, pana la actualul nivel de 3,5%. Marti, 6 mai, consiliul de administratie al Bancii Nationale urmeaza sa decida daca ma continua procesul de relaxare monetara, fie printr-o noua taiere a dobanzii cheie sau prin reducerea rezervelor minime obligatorii.

Politica monetara insa a inceput sa isi faca efectul si, dupa cum a subliniat si guvernatorul in prezentarea sa, dobanzile in piata monetara, cat si cele la depozitele si creditele pentru populatie sunt in general in linie cu ratele din regiune.

Dupa cum arata si cele mai recente statistici publicate de BNR, tendinta de scadere a dobanzilor la credite si depozite continua.

Astfel, in martie, dobanda medie la depozitele nou constituite in lei de catre populatie a coborat cu 0,10% fata de februarie, de la 3,57% la 3,47%. In ceea ce priveste creditele noi, ratele percepute populatiei de catre banci au scazut in medie de la 8,86% la 8,79%. In ceea ce priveste plasamentele companiilor, ratele de dobanda au coborat in martie fata de februarie de la 2,66% la 2,07%, iar la imprumuturi dobanzile sunt mai mici cu 0,3%, in scadere de la 7,53% in februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri