BRD Societe Generale, a doua banca din piata dupa valoarea activelor, a raportat in primul trimestru un profit net de 37,5 milioane lei, de aproape trei ori mai mare fata de rezultatul inregistrat in perioada similara de anul trecut, pe fondul scaderii semnificative a costului net al riscului, care a compensat reducerea veniturilor din dobanzi.

Potrivit unui comunicat al BRD, soldul creditelor brute acordate persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (in comparatie cu -1,1% pentru intreaga piata). Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%), gratie pozitiei de lider a bancii in cadrul programului “Prima Casa”.

Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei. "Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbti fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte in zona companiilor publice si private", se arata in comunicatul BRD, citat de Mediafax.

Depozitele au crescut cu 6,9% in comparatie cu luna martie a anului 2013, sustinute de evolutiile la nivelul ambelor categorii de clientela. In acest context, raportul credite nete/depozite s-a imbunatatit, ajungand la 79,5%, fata de 94,6% la sfarsitul lunii martie 2013. Venitul net bancar a scazut cu 12,3% in comparatie cu primul trimestru al anului 2013, evolutie determinata, in principal, de scaderea marjei nete de dobanda, generata de ponderea mai mica a creditelor nete in total active si de cresterea rezervei de lichiditate. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu peste 13%, la 375 milioane lei.

Comisioanele nete au avut o evolutie pozitiva (+1,7%), sustinute de creditele sindicalizate, vanzarea de pachete de retail, serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital. Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operationale comparativ cu primul trimestru al anului 2013, de la 314 milioane lei la 305 milioane lei.

"Vom continua sa lucram la normalizarea costului riscului si vom continua eforturile de implementare a masurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele cresterii activitatii de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii", a spus Philippe Lhotte, presedinte – director general al BRD, citat in comunicat. Rata creditelor neperformante conform IFRS a ajuns la 24,9% la sfarsitul lunii martie 2014 (fata de 24,8% la 31 decembrie 2013), in timp ce rata creditelor neperformante conform definitiei Bancii Nationale (Pierdere 2), a fost de 21,8% la martie 2014, in linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scazut cu 29,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, atingand 298 puncte de baza (fata de 393 puncte de baza la sfarsitul primului trimestru al anului 2013). Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a imbunatatit, ajungand la 70,9% la martie 2014 (fata de 68,9% la finalul anului 2013).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri