Tarifele de prima la politele obligatorii de raspundere civila auto si pentru locuinte ar putea sa creasca in perioada urmatoare intrucat, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, resursele asiguratorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despagubirilor.

"Asiguratorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduita interna care nu le permite sa vanda mai ieftin. Distorsiunile din cota de piata vin din conduita organizationala a unor asiguratori (...) RCA este parte dintr-o competitie neloiala in piata prin care nivelul tarifelor a scazut cu mult sub nivelul riscului potential. Daca tarifele RCA au scazut asa de mult in piata pe considerente de cota de piata, atunci tarifele RCA trebuie sa isi revina ca sa acopere riscurile potentiale si sa asiguram plata despagubirilor clientilor asigurati", a declarat Negritoiu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca, saptamana viitoare, va fi discutat in cadrul ASF un proiect privind politele RCA-CASCO. "Vrem sa vedem toate implicatiile. Nu este vorba numai de nivelul RCA, daca scade sau creste. Prin norme, ASF cere asiguratorilor sa isi stabileasca nivelul rezervelor in functie de riscurile asumate si sa fie solvabile. Pe noi, ca institutie, nu ne intereseaza politica de pret adoptata de asiguratori in privinta RCA. Daca respectarea acestor criterii va avea ca efect cresterea tarifelor la RCA, atunci asta este situatia. Noi urmarim ca societatile sa aiba resursele necesara sa achite despagubirile clientilor", a spus seful ASF.

El a aratat ca o problema similara se regaseste si la politele obligatorii pentru locuinte, emise de PAID Romania, unde se asteapta la o crestere a costurilor de reasigurare, cu un posibil impact asupra tarifelor, in contextul in care si activitatea seismica din zona Vrancei s-a intensificat in ultima perioada.

"Exista o initiativa de reasezare si reorganizare a PAID Romania. Stim ce informatii sunt in piata si sunt elemente la care ne uitam", a mai spus Negritoiu. Seful ASF a afirmat ca, in discutiile cu reprezentantii companiilor si asociatiilor profesionale, le-a comunicat ca standardele s-au ridicat si ca trebuie sa se ridice la nivelul lor.

"In unele piete in care simtim ca sunt verigi mai slabe vom face, probabil, un audit al intregii piete. Si la reasigurare sunt verigi slabe, atat din punct de vedere al raiting-ului, cat si al seriozitatii contractelor si costurilor", a spus Negritoiu. Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult fata de 2012, potrivit datelor ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Primele subscrise din contracte de asigurari generale s-au majorat cu 2,84%, la 6,637 miliarde de lei, din care politele RCA au avut o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei, in urcare cu 15,48% fata de 2012. A doua clasa de asigurare ca pondere in totalul primelor subscrise pentru asigurari generale a fost CASCO, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, in scadere cu 6,33% fata de anul 2012.

Pe locul trei s-au plasat asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale, care a totalizat prime subscrise de 1,168 miliarde de lei, in urcare cu 8,1% fata de anul 2012. Primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte s-au majorat in 2013 cu 149%, la 60,25 milioane de lei, iar la politele facultative s-a inregistrat o crestere de 0,5%, la 568,85 milioane de lei, potrivit datelor ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri