Dobanzile pentru creditele acordate firmelor vor continua sa scada, insa nu "spectaculos", in conditiile in care si bonificatiile la depozite vor continua trendul descrescator, cu dobanzil real negative, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Acum cateva saptamani a fost o schimbare in piata la dobanzile pentru credite si depozite, s-au mai reasezat. Pana in vara vor fi actiuni mai agresive ale bancilor de prezentare a produselor de creditare pentru firme, banuiesc ca vor urma anumite reasezari ale dobanzilor la credite, unele banci practica inca dobanzi foarte inalte pentru companii", a declarat luni Ghetea, care este si presedinte executiv CEC Bank, la o conferinta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca pentru companii exista deja credite cu dobanzi scazute, precum cel in cadrul Fondului Romano-Elvetian, de circa 3,5%-4% sau finantarile din cadrul schemei guvernamentale de garantare cu 50%, unde dobanda este mult mai mica decat la imprumuturile clasice ale bancilor. "IMM-urile se imprumuta acum intre 3%-4% si 6-7%, vad o reasezare in jos. Eu cred ca trendul dobanzilor la credite va fi descrescator, insa scaderile nu vor fi spectaculoase", a apreciat Ghetea.

In ceea ce priveste dobanzile la depozite, care au ajuns real negative, conditii in care clientul ar putea retrage din banca mai putini bani decat a plasat, Ghetea a admis ca din acest punct de vedere exista un dezavantaj pentru clienti. "Vestea rea este ca cei care-si tin banii pot avea dobanzi real negative, vestea buna pentru cei care vor sa dezvolte afaceri e ca vor primi credite cu dobanzi mai mici, care incep cu 3 si ceva la suta si merg pana la 6-7%", a mai spus Ghetea.
Intrebat daca si-ar tine economiile in aceste conditii, Ghetea a raspuns afirmativ, precizand ca ar pastra banii intr-o banca romaneasca, intrucat sistemul bancar este solid si stabil, situatie in care exista riscul dobanzilor real negative, dand exemplele sistemelor din Elvetia sau Japonia.

"Dar macar stim ca sunt bani pusi la un loc sigur. In legatura cu dobanzile se pare ca nu prea mai e loc unde sa ne gandim ca se mai reduc, dar avand in vedere ca dobanzile de referinta, atat cele privind politica monetara data de Banca Nationala, cat si Robor-ul si Euriborul, dar si politica monetara a Bancii Central Europene, este posibil sa avem in continuare reduceri", a precizat Ghetea. In ceea ce priveste revenirea economiei, presedintele ARB considera ca nu va mai exista un boom economic, precum in 2005-2008.

"Insa eu cred ca un boom va fi in agricultura, care merge foarte bine. Daca agricultura de subzistenta reprezinta 40% din agricultura noastra, oamenii incep sa-si dea seama ca nu mai merge asa. La noi agricultura este cea care merge din plin, am si finantat-o, sunt si multe IMM-uri in agricultura", a mai spus Ghetea. Seful ARB a adaugat ca alte domenii cu potentail de crestere sunt IT-ul si industria auto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri