Vienna Insurance Group (VIG) anticipeaza ca operatiunile din Romania vor intra "pe plus" la finele acestui an, dupa pierderi de 98,7 milioane de euro in 2013, pe fondul practicarii unor tarife de prima pe segmentul auto in conformitate cu riscurile preluate si reducerii cheltuielilor administrative.

"Vedem o revenire a economiei Romaniei, dar nu stim cand se vor vedea efectele cresterii economiei nationale asupra pietei asigurarilor, asupra evolutiei subscrierilor si, implicit, a rezultatului activitatii. VIG si-a propus sa fie disciplinata in activitatea de subscriere, sa aplice tarife de prima in functie de riscurile preluate in asigurare. Nu vom intra in jocul preturilor mici, care, pe segmentul auto, au adus pierderi. Vom continua sa avem preturi corecte, chiar daca asta inseamna reducerea volumului de prime", a declarat intr-o confrinta de presa presedintele VIG, Peter Hagen (foto), potrivit Mediafax.

El a evitat sa prezinte o estimare a volumului de prime subscrise de VIG in Romania la nivelul acestui an. In Romania, grupul austriac a intrat in 2001 si, in prezent, controleaza companiile Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata. Anul trecut, valoarea totala a primelor subscrise raportate de VIG in Romania s-a ridicat la 361,8 milioane de euro, in scadere cu 11,5% fata de 2012, evolutie motivata de reprezentantii grupului austriac de conditiile dificile de pe piata locala.

Comparativ cu anul 2008, subscrierile VIG in Romania au scazut cu 29,3%, de la 515 milioane de euro la 361,8 milioane de euro. Scaderea veniturilor a fost efectul diminuarii primelor subscrise pe segmentul auto, de la 376 milioane de euro in 2008 la 189 milioane de euro in 2013. Potrivit lui Hagen, strategia VIG in Romania vizeaza consolidarea liniilor de business rentabile (IMM, produse non-auto si asigurari de viata de tip unit-linked), selectia clientilor in functie de risc pe liniile de business cu marje reduse, stoparea subscrierilor pentru clientii din domeniul leasingului oerational si reducerea cheltuielilor administrative, printr-un management mai bun al costurilor.

"In 2008, VIG avea in Romania un numar de 5.000 de salariati. In prezent, cele trei companii numara in jur de 2.500 de salariati. Nu avem un plan in privinta disponibilizarilor pentru acest an. Pentru VIG, intrebarea este cum supravietuim intr-un mediu suternica concurential, asa cum este piata din Romania", a spus Hagen. Intrebat daca grupul austriac este interesat sa cumpere vreo companiei de asigurari din Romania, cum ar fi Astra sau Carpatica Asigurari, seful VIG a spus ca nu. "De asemenea, VIG nu va proceda la fuziunea celor trei companii romanesti si nici nu inentioneaza sa vanda vreuna din ele", a mai spus Hagen.

Prezent la eveniment, Franz Fuchs, membru al Consiliului Director al Vienna Insurance Group si responsabil pentru piata din Romania, a spus ca, din punct de vedere strategic, VIG va pastra aceeasi abordare in Romania, adica evitarea intrarii in razboiul agresiv al preturilor din sectorul asigurarilor auto. "Practicile absurde ale unor competitori din domeniul asigurarilor auto sunt de neinteles. Tocmai de aceea vom continua sa optimizam portofoliul de asigurari RCA si ne vom extinde pe alte clase de asigurari. O astfel de abordare poate avea succes numai daca vom controla costurile si vom continua sa imbunatatim procesul de administrare a daunelor", a afirmat Fuchs.

Vienna Insurance Group a intrat pe piata asigurarilor din Romania in anul 2001, prin preluarea unei participatii minoritare la Unita. Un an mai tarziu, VIG preluand pachetul majoritar al asiguratorului agricol Agras. In 2005 a avut loc preluarea pachetului majoritar al Omniasig, urmata in 2007 de cumpararea pachetului majoritar al Asirom. In 2008, VIG a a achizitionat operatiunile de asigurari ale Erste Group, printre care si BCR Asigurari din Romania. In acelasi an, in urma unor restrictii impuse de Consiliul Concurentei, grupul austriac a vandut participatia detinuta la Unita catre Uniqa, un alt asigurator austriac.

Odata cu vanzarea Omniasig Asigurari de Viata in anul 2010, VIG s-a concentrat pe segmentul asigurarilor de viata prin BCR Asigurari de Viata si Asirom. In 2012, BCR Asigurari a fuzionat cu Omniasig. Cu o cota de piata de 19,4%, VIG este lider de piata in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri