Din ce in ce mai multi romani aleg sa isi petreaca vacanta pe litoral sau la munte, in Romania sau in afara granitelor. Sesizand oportunitatea, mai multe banci romanesti au dezvoltat produse dedicate exclusiv finantarii vacantelor.
In aceeasi ordine de idei, creditul de nevoi personale, promovat la maximum de majoritatea bancilor, poate fi utilizat cu acelasi scop. De la credite de 200 euro rambursabile intr-o singura luna pana la imprumuturi de 10.000 de euro pe cinci ani, romanii pot alege dintr-o intreaga gama de oferte.

In ciuda veniturilor destul de mici, din ce in ce mai multi romani aleg sa isi petreaca vacanta pe litoral sau la munte, in Romania sau in afara granitelor. Sesizand oportunitatea, mai multe banci romanesti au dezvoltat produse dedicate exclusiv finantarii vacantelor.

BCR, Romexterra, Finansbank, Alpha Bank, Banca Transilvania sunt doar cateva dintre ele. In aceeasi ordine de idei, creditul de nevoi personale, promovat la maximum de majoritatea bancilor, poate fi utilizat cu acelasi scop. Mai trebuie adaugat ca, in cazul creditelor pentru vacanta, bancile nu solicita avans.

Dobanda avantajoasa la Alpha Bank

Cu o dobanda efectiva de 18,34% pe an, Alpha Bank ofera un produs de creditare destinat cheltuielilor de vacanta. Creditul se acorda in lei si are o valoare echivalenta cuprinsa intre 500 si 2000 de euro. Perioada de rambursare variaza intre 6 luni si cinci ani. La dobanda variabila de 12,25% pe an se adauga un comision de acordare de 10 euro si un altul de administrare de 6% din valoarea imprumutului.

In cazul in care clientul solicita rambursarea anticipata, va platii un comision de 2%. Singura garantie ceruta de banca este cesiunea veniturilor obtinute de solicitant. Venitul minim solicitat este de 100 euro pentru o persoana sau 200 euro pentru familie. Sunt acceptate venituri obtinute din salarii dar si din alte surse precum dividende, chirii, drepturi de autor sau pensii. Solicitantul trebuie sa aiba minimum 6 luni experienta intr- un singur loc de munca.

Imprumuturi de vacanta pana la 3.500 euro la Banca Transilvania

BT ii imbie pe romanii amatori de vacante cu un produs dedicat. Orice cetatean roman intre 18 si 65 de ani care obtine un venit minim lunar de 300 de euro poate accesa un credit de vacanta. Suma imprumutata variaza intre 250 si 3500 de euro.

Cu exceptia creditelor de pana la 500 euro banca solicita un girant ale carui venituri nete sa fie cesionate catre banca. Rambursarea se face in rate lunare egale in timp ce dobanda este variabila de 11% pe an. Contractantul va mai plati si un comision de acordare de 4% din valoarea imprumutului.

Voiaj "extra" prin BCR

Nici cea mai mare banca din Romania nu a ratat ocazia de a mai atrage cativa clienti prin adaugarea la portofoliul de produse a unui credit pentru vacanta. Creditul dedicat al BCR se acorda pentru plata costului sejurului, inclusiv a cheltuielilor de transport si a altor cheltuieli legate de petrecerea de sejururi.

Suma maxima este de 10.000 EUR (echivalent RON/USD), iar termenul de rambursat este de maxim 5 ani. Dobanda se stabileste in functie de termenul convenit cu clientul pentru rambursarea creditului; solicitantul poate opta pentru plata unui nivel de dobanda fix, variabil sau revizuibil semestrial, pentru creditele acordate in lei. Pentru lei dobanda fixa este 14,5%, cea variabila de 17,5% in timp ce dobanda revizuibila porneste de 12,5% pe an. Cei care opteaza pentru o finantare in euro sau dolari vor plati o dobanda variabila de 14,25 si respectiv 14,75% pe an. In cazul in care clientul opteaza pentru rambursarea in termen mai mic de 12 luni, dobanzile sunt sensibil mai mici.

La evaluarea bonitatii solicitantului banca are in vedere ca angajamentele totale de plata lunare ale solicitantului si ale familiei acestuia, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei sale. La acordarea creditelor, angajamentele de plata lunare decurgand din credite de consum, precum si din alte contracte de natura creditului de consum, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Pana la 4.000 de euro de la Finansbank

Si Finansbank mizeaza pe atragerea amatorilor de excursii. " Creditul de vacanta" are o valoare maxima de 4000 euro sau echivalentul in lei sau dolari. Rambursarea creditului se face in rate fixe lunare egale, care cuprind atat principalul cat si dobanda lunara. Banca nu solicita girant. Dobanda efectiva este de 13,43% pentru valuta si respectiv 36,92% pentru lei. Imprumutul poate fi contractat de orice persoana fizica cu un loc de munca stabil si venit minim de 350 de euro pe luna, in conditiile in care nu are credite restante catre Finansbank sau alte institutii de credit.

"Vacanta" prin Romexterra

Romexterra Bank ofera la randu-i imprumuturi cu destinatie precisa: calatorii si vacante. Produsul este oferit in lei cu dobanda variabila de 16% si DAE de 19,49%. Perioada maxima de rambursare merge pana la doi ani pentru o suma ce nu poate depasi 2500 de euro, echivalentul in lei. Banca nu solicita avans dar impune existenta unui girant si o vechime minima la locul de munca de trei luni. Comisionul initial total este de 2% din valoarea creditului, ca si comisionul de rambursare in avans.

Alternative viabile

Nu avem un produs special pentru credite de vacanta, dar sunt doua produse care se potrivesc unei astfel de nevoi: Flexicredit (max.10.000 euro) si cardul de credit Mastercard sau co-brand Raiffeisen Bank- Vodafone, considera reprezentantii Raiffeisen.

Piraeus Bank Romania nu are un produs special pentru vacante insa cum pentru creditul de nevoi personale nu este necesara justificarea sumei, acesta poate fi utilizat si pentru turism, confirma si Piraeus.

In aceeasi ordine de idei, reprezentantii Volksbank precizeaza ca pana anul trecut banca oferea credite cu destinatie specifica pentru vacanta, dar se solicitau in plus documente justificative. "Pentru a simplifica aceasta procedura in prezent am renuntat la toate aceste documente fara a mai fi nevoie de vreo justificare", anunta Volksbank.

Pana la 10.000 de euro prin Flexicredit la Raiffeisen

Raiffeisen ofera un credit pentru nevoi personale de pana la 10.000 de euro cu o perioada maxima de rambursare de 6 ani. Pentru euro dobanda este de 11,9% pe an cu DAE de 17,54% iar pentru lei fixa 17,5% si variabila 18,9%. Banca a facut modificari si in ceea ce priveste documentatia necesara pentru solicitarea unui Flexicredit. Aceasta a fost simplificata, fiind necesare doar copia actului de identitate, adeverinta de salariu si o factura de utilitati. Nu se solicita garantii, iar asigurarea de viata si somaj este optionala.

Conditii flexibile la Piraeus Bank

Creditul de nevoi personale al Piraeus poate fi acordat in lei sau euro, pentru o perioada de maximum 5 ani daca suma contractata este mai mica de 5.000 euro si maximum 10 ani daca suma contractata este mai mare de 5.000 EUR, fara avans si fara giranti. Suma maxima care poate fi imprumutata este de 10.000 euro.

Dobanda pentru imprumuturile in euro este de 10.6% (DAE 12,54% pentru o perioada de 10 ani) si de 12.5% pentru imprumuturile acordate in lei (DAE 14.76% pentru o perioada de 10 ani).

Conditiile de eligibilitate au fost modificate de curand, devenind mai flexibile. Astfel, creditul se acorda persoanelor fizice care au o vechime minima de 3 luni la actualul loc de munca si minimum un an de experienta totala in munca, persoanelor fizice autorizate ce au o perioada de activitate de minimum 1 an. Ca noutate, creditul se acorda si persoanelor care obtin venituri din chirii ce pot fi dovedite pe o perioada minima de 3 luni si pe o perioada viitoare de cel putin 6 luni, precum si persoanelor care obtin venituri din dividende, fiind necesar ca societatea care le acorda sa aiba o perioada minima de activitate de 2 ani.

Imprumut pe zece ani la Volksbank

Fara a mai avea un produs dedicat, Volksbank ofera credite ce pot fi folosite pentru vacante. Easy Credit ofera pana la 35.000 de lei sau 10.000 de euro pe o perioada de maximum 10 ani.

Pentru o perioada mai mica de cinci ani dobanzile sunt de 10,9% in lei si 9% in euro iar pentru peste cinci ani 12,9% in lei si 9,9% in euro. Banca nu solicita avans sau giranti. Venitul lunar minim solicitat este de 100 de euro.
Comisionul de risc este de 0,5% platibil lunar, comisionul lunar 1,85% pentru euro si si 1,75% pentru lei aplicat lsa soldul creditului. Comisionul de plata in avans 1% din suma rambursata. La acestea se adauga alte comisioane in valoare de 20 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri