Proprietarii de locuinte care detin o polita de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), emisa prin societarea de asigurare Omniasig, pot verifica electronic valabilitatea acesteia pe site-ul PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Pe site exista o rubrica speciala denumita "Verifica online polita PAD!". Pentru a verifica valabilitatea politelor PAD emise prin societatea Omniasig, asiguratii trebuie sa introduca urmatoarele date: serie polita, numar polita, CNP/Numar identificare asigurat, se arata intr-un comunicat al PAID.

Omniasig a inceput sa emita polite PAD din 29 august 2013, iar pana pe 15 mai 2014 aceasta societate a emis 66.896 asigurari obligatorii de locuinta, din care polite PAD de tip A (prima obligatorie de 20 euro pentru constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic): 64.197 si polite PAD de tip B (prima obligatorie de 10 euro pentru constructii cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic):2.620.

Compania de asigurare OMNIASIG nu este actionar PAID, dar are incheiat un protocol cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, ca urmare a modificarii legislatiei privind asigurare obligatorie a locuintelor din 17 iulie 2013, fiind societate de asigurare autorizata sa subscrie riscuri de catastrofa. Pana in prezent PAID are in vigoare 1.194.884 polite PAD.

Directorul general si alti peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectati de anchetatori de implicare in falsificarea a aproximativ un milion de polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta vizeaza mai multe persoane, printre care ar fi si directorul general al societatii de asigurare Omniasig, precum si toti directorii de sucursale si directorii de vanzari. Anchetatorii suspecteaza in acest caz ca s-ar fi falsificat peste un milion de politie de asigurare. Prejudiciul nu a fost inca stabilit, insa se presupune ca acesta se ridica la cateva milioane de euro.

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasii nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri