Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) va continua sa mearga pe drumul privatizarii, asigura autoritatile romane, dupa ce doi dintre cei sase petitori ai institutiei, respectiv Monte dei Paschi di Siena si Dexia, au ales sa se retraga din cursa. Desi nu si-au explicat, oficial, deciziile de retragere, cele doua grupuri bancare par sa se fi saturat de gindirea si razgindirea procesului de privatizare a CEC
Tergiversarea acestuia si nesfirsitele discutii privind dimensiunea pachetului care urmeaza sa fie vindut i-au adus la lehamite pe investitorii occidentali, care stiu ca timpul inseamna, mai presus de toate, bani. National Bank of Greece, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen inca mai sint interesate de achizitia CEC. Adica, a acelei fete batrine pe care obezitatea o prinde bine.

Practic, punctul forte al CEC consta in reteaua teritoriala, cea mai extinsa comparativ cu celelalte concurente. Astfel, ofertele finale financiare urmeaza sa fie depuse saptamina viitoare, mai exact pe 17 iulie, la Comisia de privatizare a CEC. Cistigatorul va fi anuntat in a doua jumatate a lunii septembrie, cind, practic, se va implini un an de la demararea procedurilor de privatizare.

Potrivit Forbes, statul roman se asteapta sa incaseze in contul privatizarii CEC, adica a celei de-a patra banci din Romania, din punctul de vedere al marimii, in jur de 600-650 de milioane euro. Cam la atit a fost estimat valoarea pachetului majoritar de 69,9% (pina in aprilie anul acesta, statul era hotarit sa vinda un pachet de 85% din actiuni). Executivul a anuntat ca echivalentul a 9,9% din suma incasata va fi transferata la Fondul Proprietatea, iar un pachet de 5% de actiuni va fi vindut angajatilor si pensionarilor CEC, restul raminind in proprietatea statului. In primul trimestru al acestui an, CEC a inregistrat un profit net de 12,6 milioane de lei, valoarea activelor majorindu-se cu aproximativ 400 de milioane lei.

Ca si in cazul BCR, vinzarea se va realiza in mai multe etape. Dupa depunerea, respectiv evaluarea, ofertelor finale angajante, Comisia de privatizare ii va invita la negocieri pe primii doi ofertanti, ale caror oferte finale angajante au obtinut cele mai mari punctaje.

Totodata, Comisia de privatizare va putea solicita si ofertantului clasat pe cel de-al treilea loc, sa prezinte o oferta financiara imbunatatita, in caz ca diferenta dintre ofertele situate pe primul si cel de-al treilea loc este de 10% sau mai putin, raportat la oferta clasata pe primul loc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri