Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare pentru societatea Carpatica Asig, detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea, incepand cu data publicarii deciziei in Monitorul Oficia, a anuntat supraveghetorul.

"Decizia a fost comunicata si societatii. Conducerea Carpatica ASIG are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara, in cel mult 20 de zile de la data primirii de catre societate a deciziei ASF. Consiliul de Administratie al Societatii Carpatica ASIG raspunde de ducerea la indeplinire in mod corespunzator a dispozitiilor deciziei de redresare financiara pe baza de plan de redresare.", se arata in comunicatul ASF.

In con tinuare se mentioneaza ca toate politele emise de Carpatica Asig sunt si raman valabile, de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea poate sa emita in continuare polite.

Ritmul de crestere a subscrierilor Carpatica Asig Sibiu a scazut de trei ori in primul trimestru al acestui an, de la 94,5% la 30,6%, iar veniturile companiei au atins 164 milioane de lei, a anuntat asiguratorul. In primul trimestru al anului 2013, fata de martie 2011, subscrierile companiei au crescut cu 95,4%, la 125,9 milioane de lei.

"Primele subscrise de Carpatica Asig s-au majorat cu o medie de 30,58% in primul trimestru al anului 2014 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013. Valoarea totala a subscrierilor din perioada analizata depaseste 164 milioane de lei. Cu exceptia politelor de bunuri si cladiri, toate liniile de business au inregistrat cresteri semnificative", se arata intr-un comunicat al Carpatica Asig.

In perioada analizata, despagubirile achitate clientilor asigurati au crescut cu 22,2%, la aproape 94 milioane de lei, de la la 76,8 milioane de lei in martie 2013. Potrivit asiguratorului, volumul politelor a inregistrat scadere de 4,69% pe segmentul RCA, pe fondul politicii de dezvoltare a subscrierilor pe produse non-RCA.

Pe segmentul bunuri si cladiri, reducerea cu 7,98% a politelor emise de Carpatica Asig are drept cauza scaderea generala a pietei asigurarilor de locuinta. Societatea si-a inceput activitatea in 1996, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib.

Actiunile companiei sunt detinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tanase - 0,08% si Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 90 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata). Grupul Carpatica este detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea (foto).

Rusanu, Carabulea si Mirzac, judecati in stare de arest

Fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu (foto), omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF, vor fi judecati in stare de arest in dosarul "Carpatica", in care sunt acuzati de fapte de coruptie, a decis instanta suprema. Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins, vineri, contestatiile formulate de Rusanu, Carabulea si Mirzac, dupa ce o decizie similara a fost dispusa si de completul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca in fond dosarul "Carpatica". Decizia instantei supreme este definitiva, Rusanu, Carabulea si Mirzac ramanand in continuare in arest, de unde vor fi dusi la instanta cand va fi judecat dosarul "Carpatica".

In 25 aprilie, instanta Curtii de Apel Bucuresti a mentinut masura arestarii preventive luate in cazul lui Ilie Carabulea Ilie, Marian Mirzac si Dan Radu Rusanu, apreciind ca aceasta este legala si temeinica. Totodata, judecatorii au respins ca nefondate cererile celor trei de inlocuire a arestarii preventive cu masura preventiva a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Decizia a fost contestata de cei trei la instanta suprema. In 28 aprilie, instanta de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca dosarul "Carpatica" a dispus revocarea masurii controlului judiciar pentru Radu Mustatea si Elena Rusu. Decizia a fost atacata de procurori la ICCJ, care va analiza contestatia in 6 mai.

In dosarul "Carpatica", procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie, in stare de arest, pe fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea si pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.

Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL si SC Transcar SRL, societati prin intermediul carora detinea si controla in mod indirect societatea de asigurari Carpatica Asig SA, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta (doua infractiuni), dare de mita (doua infractiuni), folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata (trei acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals, potrivit DNA.

Marian Marzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, a fost deferit justitiei pentru constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita (doua infractiuni), trafic de influenta (doua infractiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata (trei acte materiale), abuz in serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

Dan Radu Rusanu, la data faptelor presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), va fi judecat, in acelasi dosar, pentru constituirea unui grup infractional organizat, influentarea declaratiilor (11 infractiuni), aflate in concurs real, favorizarea faptuitorului, in forma continuata (39 acte materiale), folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Radu Mustatea - la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Elena Rusu - membru in conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu - fost director al Directiei Avizari din ASF, Ioan Opris - expert tehnic auto in cadrul Biroului de expertize locale de pe langa Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoana din anturajul lui Mustatea, Georgel Calin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepresedinte al ASF, conducatorul Sectorului Asigurari si cumnatul lui Adrian Nastase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.

Totodata, procurorii au trimis in judecata si societatea Carpatica Asig SA, pentru cumparare de influenta si dare de mita. Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro. Incepand din mai 2013, Carabulea, Mustatea si Mirzac "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", sustin procurorii.

"Carabulea Ilie (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie la SC Carpatica Asig SA in perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia SC Carpatica Asig SA si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".

Gruparea respectiva a fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu si Moldoveanu Corneliu Silviu, precum si de Dan Odobescu. La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu, angajati la SC Carpatica Asig SA, precum si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri