Valer Blidar, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Feroviare, a spus ca ar vrea sa achizitioneze o alta institutie de credit, dar cele puse in vanzare il nemultumesc, intrucat au un istoric cu probleme. El respinge varianta de a vinde banca, desi a avut propuneri de la fonduri straine.

"Ne uitam la bancile din piata, daca este vreuna care indeplineste conditiile, suntem dispusi sa achizitionam", a declarat luni Blidar, intr-o conferinta de presa, mentionand ca a angajat un consultant care sa efectueze o analiza in acest sens. Intrebat daca vizeaza sa cumpere o banca integral sau doar un portofoliu, Blidar a spus "totul ori nimic", citat de Mediafax.

El a aratat insa ca bancile disponibile spre vanzare in acest moment prezinta portofolii cu probleme si nu este interesat de acestea. Blidar nu a precizat ce suma ar fi dispus sa plateasca pentru cumpararea unei alte institutii de credit. El a exclus posibilitatea sa vanda banca la care este actionar, precizand ca a avut propuneri de la diverse fonduri din strainatate de a investi in banca si de a o vinde ulterior, insa le-a refuzat.

"Nu ne-am propus sa ramanem o banca mica, am avut propuneri din afara, de la fonduri, sa facem o banca mare rapid si sa o vindem, insa nu acesta e scopul nostru, nu vrem sa crestem oricum", a mai spus Blidar. Valer Blidar controleaza 90,5% din capitalul bancii, detinand direct 38,445% si indirect, prin Astra Vagoane Calatori - 28,389% - si Tristar SRL - 23,666%. Restul de 9,5% din titluri sunt detinute de Atelierele Grivita Bucuresti.

Ce rezultate financiare a raportat Banca Feroviara in T1

Banca Comerciala Feroviara a trecut in luna martie pe profit, cu un rezultat net de circa 300.000 lei, de la o pierdere de 9,42 milioane lei anul trecut, sustinut de cresterea creditarii, si estimeaza un castig anual de 1,5-2 milioane lei, a declarat directorul general al bancii, Petre Tulin. "Banca a trecut pe profit din luna martie, acesta fiind atat operational, cat si contabil, obtinut din activitatea de baza. Principalul factor a fost evolutia creditelor, masa critica de la care banca a inregistrat profit fiind de circa 300 milioane lei, aferente portofoliului de credite", a afirmat luni Tulin, intr-o conferinta de presa.
Anul trecut, banca, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, a consemnat o pierdere de 9,42 milioane lei, in scadere de la 20,45 milioane lei in 2012.
Reprezentantii institutiei de credit afirma ca isi propun pentru anii urmatori o rata de crestere a profitului ceva mai mare decat cea estimata pentru a doua parte a anului, dar in linie cu dezvoltarea activitatii, "cu pasi mici, dar siguri"si fara riscuri suplimentare.

Fondul creditelor a crescut anul trecut cu 70%, la 267 milioane lei, ajungand la finele lunii aprilie a acestui an la 316 milioane lei. Dintre acestea, persoanele juridice au imprumutat 302 milioane lei, restul revenind persoanelor fizice, desi ca numar banca a acordat mai multe credite de retail (5.556 pentru persoane fizice si 1.544 credite pentru IMM-uri si microintreprinderi). Pe partea de resurse, banca a mizat pe moneda nationala, iar soldul depozitelor a ajuns la 445 milioane lei.

"Pentru finalul anului, ne propunem sa ajungem cu creditele pana la 380-400 milioane lei, iar cu depozitele la maximum 500 milioane lei, astfel incat sa pastram raportul credite-depozite la cel mult 85%", a spus Tulin. Din creditele acordate IMM-urilor si microintreprinderilor, 76% au fost credite operationale (208 milioane lei la aprilie 2014), cele de investitii au cumulat 60 milioane lei, iar finantari de 34 milioane lei au avut alta destinatie, in special refinantari de la alte banci.

Pe segmentul de retail, banca a dat credite de consum de 12 milioane lei si credite imobiliare de trei milioane de lei, 85% dintre finantarile bancii fiind in lei, iar 15% in euro. "Vom merge in continuare pe lei, chiar daca vom mai creste putin, spre 20%, si la valuta. Componenta dominanta va fi in lei, pentru ca este mai putin riscanta", a precizat Tulin.

La randul sau, Valer Blidar a afirmat ca piata a impins banca catre nisa, intrucat este vorba de o institutie de credit de dimensiuni mici, care nu face fata unor credite de anvergura. "Asa se explica stadiul la care am ajuns sa creditam cu preponderenta IMM-uri si microintreprinderi", a explicat Blidar.
El a precizat ca una dintre tintele bancii este creditarea agriculturii, respectiv finantarea romanilor care doresc sa cumpere terenuri. Activele bancii au urcat anul trecut cu 50%, la 441 milioane lei, ajungand la finele lunii aprilie 2014 la 490 milioane lei.

"In perioada urmatoare, intentionam sa ne dublam si chiar sa ne triplam cota de piata, insa depinde de politica de dezvoltare pe care o vom avea. In acest an nu va fi o politica agresiva", a spus Tulin. Banca isi propune, pentru a completa resursele de finantare, sa acceseze linii de creditare externa, prin incheierea de parteneriate cu institutii financiare specializate, fiind in faza de testare a pietei. Institutia avea la finele anului trecut o rata de solvabilitate de 13,08%, peste nivelul minim reglementat de 8%, si un raport de cheltuieli-venituri de 124%, acesta fiind prognozat sa scada la 98% in acest an. Creditele neperformante se situau la finele anului trecut la 1,32%.

Banca are un capital social de 101,4 milioane lei, fiind realizate circa trei-patru majorari de capital pe an. Actionarul Valer Blidar a precizat ca va pastra ritmul de crestere a capitalului sau chiar il va accelera in functie de investitiile programate de banca si strategia de dezvoltare. Institutia de credit are o retea de 18 ATM-uri proprii si 300 de ATM-uri la parteneri, in conditii similare de cost. Totodata, banca detine 15 unitati in 11 orase, deschise in perioada 2009-2011, iar o noua extindere ar putea incepe din 2015.

"Probabil din 2015 ne vom gandi la o dezvoltare ulterioara a retelei de distributie, dupa ce le vom rentabiliza integral pe cele existente. Vrem sa vizam si zona de est a tarii, probabil la Iasi, Bacau, e posibil sa mai deschidem unitati si in Bucuresti", a precizat Tulin. Valer Blidar controleaza 38,445% din capitalul bancii, ajungand sa detina direct si indirect 90,5%, prin Astra Vagoane Calatori - 28,389% - si Tristar SRL - 23,666%. Restul de 9,5% din titluri sunt detinute de Atelierele Grivita Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri