Fondurile deschise de investitii au avut o evolutie buna in prima jumatate a anului, pe fondul unui nivel al activelor nete de 132,3 milioane de euro, in crestere cu peste 43% fata de nivelul de 92,2 milioane de euro, cat era la sfarsitul anului trecut. Conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, cresterea inregistrata se datoreaza si aprecierii leului cu circa 3%.
Luna trecuta, fondurile diversificate erau in fruntea clasamentului, detinand aproape 37% din piata, urmate de fondurile monetare cu 24,5% (fata de 25,4% in mai), cele de actiuni cu 23,7% si cele de obligatiuni cu 14,9% (12,6% in mai). Activele nete analizate pe categorii de fonduri aratau, in luna iunie, mici diminuari fata de luna anterioara la monetare cu 1,5% si diversificate cu 2,4%. In ceea ce priveste volumele tranzactionate, peste 220 milioane lei subscrieri si peste 152 milioane lei rascumparari in prima jumatate a anului, acestea arata ca nivelul intrarilor nete de capital inregistrat in aceasta perioada este de peste 68 milioane lei (19 milioane euro).

De asemenea, conform comunicatului UNOPC, numarul investitorilor a
inregistrat o crestere cu 5,1%, ajungand, la finele lunii iunie, la 74.631 investitori, pe fondul atractivitatii fondurilor diversificate si a celor de actiuni.

Indicele Fondurilor Mutuale a inregistrat in luna iunie o depreciere de 4,03%, in timp ce in prima jumatate a anului, IFM a scazut cu 5,32%, inregistrand totusi o apreciere de 5,06% comparativ cu anul 2005.

De la inceputul anului, fondurile cu profil monetar si-au majorat expunerea pe certificate de trezorerie de la 4,7% in anul 2005, la 27,3% la finalul lunii iunie. De asemenea, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix si-au redus expunerile de la 19,9% la 0,3% la finalul lunii iunie, dar in acelasi interval si-au marit expunerile pe depozite cu circa 10% si pe obligatiuni cu circa 4%. Fondurile din categoria celor diversificate si-au redus expunerea la 5,2%, in timp ce fondurile de actiuni si-au majorat in medie expunerea pe obligatiuni atingand in iunie 14,3% fata de 5,3% la finele anului 2005.

Fondurile monetare au avut o evolutie fara schimbari semnificative in proportiile tipurilor de active in portofoliu si de asemenea fara un impact major in ceea ce priveste ratele dobanzilor la instrumentele care compun activele fondurilor.

Active nete de peste 70 milioane lei la fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix care au inregistrat cresteri de activ net in prima jumatate a anului sunt FDI Orizont cu 15,2%, FDI Europa Obligatiuni cu 3% si FDI BCR Clasic cu o crestere de 0,9%. In rest, celelalte fonduri din aceasta categorie inregistreaza scaderi de active nete.

Evolutia FDI Europa Obligatiuni a urcat si a coborat, corelat in primul rand cu evolutia valutelor, mult mai puternic decat acumularile de dobanda din instrumentele in care s-a investit.

In ceea ce priveste fondurile diversificate, conform comunicatului, acestea au avut cel mai mare nivel de intrari nete in primul semestru, ajungand la peste 51 milioane de lei. Nivelul intrarilor nete de capital in luna iunie a fost de peste 3 milioane lei.

Cea mai mare crestere a numarului de investitori, de 18,2%, in prima jumatate a anului, a fost inregistrata de fondurile de actiuni. Nivelul de atractivitate a acestora a adus peste 41 milioane lei intrari nete de capital in aceeasi perioada de timp. De asemenea, activele nete au avut o crestere de peste 54%, atingand la finele lunii iunie suma de 111,7 milioane de lei.

Active nete de 188 milioane de lei la fondurile inchise de investitii

Fondurile inchise de investitii au avut in aceasta perioada active nete cumulate de peste 188 milioane de lei. Depfa Romania Money Market a avut o crestere a activului net de 0,5%. Pe parcursul acestui semestru fondul nu a avut decat operatiuni de subscriere inregistrand astfel un nivel de intrari nete de capital de peste 71 milioane de lei.

Fondul Privat Comercial inregistra la finele semestrului o crestere de activ de 6,2% fata de luna martie cand a intrat pe piata. Tot pe aceeasi perioada, performanta fondului a fost de 2,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri