Banca centrala a atras, joi, din piata bancilor doua miliarde lei (557,26 milioane euro) in depozite la trei luni, cu dobanda anuala medie de 8,68%, urcand la zece miliarde lei (aproximativ 2,8 miliarde euro) suma colectata din piata bancara in prima jumatate a lunii iulie
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a platit, pentru depozitele la trei luni o dobanda medie de 8,68%, mai mica decat cea atasata depozitelor la luna, pe care le-a atras in iulie la 8,75%. Suma plasata de banci in depozite la o luna a atins opt miliarde lei (2,25 miliarde euro)

"Excesul de lei din piata se datoreaza, pe de o parte bancilor straine care au cumparat euro, si pe de alta parte faptului ca BNR a atras, joi, din piata doar doua miliarde de lei, in conditiile in care vineri este ziua scadenta pentru alte depozite ale bancii centrale, in valoare de 3,7 miliarde lei", a declarat pentru NewsIn dealerul sef al ABN Amro, Liviu Olaru.

La inceputul licitatiei, banca centrala intentiona sa atraga 1,6 miliarde lei de pe piata sub forma certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni, dar cererea bancilor a fost mai mare. BNR a acceptat sa "sterilizeze" cu 25% mai mult decat isi propusese, respectiv aproape doua miliarde lei. Potrivit reglementarilor in vigoare, banca centrala nu poate atrage in plus, decat cel mult 25% din valoarea certificatelor de depozit pe care a anuntat-o initial. Dobanda maxima la care a atras leii de la banci a fost de 8,72%, iar cea minima a fost de 8,66%.

Olaru a explicat ca datorita excesului de lichiditate in lei de pe piata bancilor va ramane si dobanda la overnight ceva mai scazuta joi si vineri, urmand ca luni sa mai creasca foarte putin. "Dobanzile overnight (pentru 24 de ore) au scazut foarte mult, media tranzactiilor de joi fiind de 3%, in conditiile in care dobanda a scazut in cursul zilei si la 2%", a mai spus Olaru.

Dobanda la zi va creste mai mult dupa 24 iulie, cand este data limita de depunere a rezervelor minime obligatorii de catre bancile comerciale la banca centrala, dobanzi a caror rata se ridica, mai nou, la 20% din valoarea pasivelor in lei atrase de banci.

Pe piata monetara, ratele dobanzilor de pe piata interbancara au scazut la depozitele atrase sau plasate pentru o zi sau o saptamana si au crescut la depozitele cu scadenta mai mare de o luna. Rata dobanzii la depozitele in lei cu scadenta la o zi (overnight) a scazut cu 2,28 puncte procentuale, fata de miercuri, pana la 3,86% pe an la depozitele atrase (BUBID) de pe piata interbancara si cu 1,68 puncte pana la 5,56% pe an la depozitele plasate (BUBOR).

Pe piata valutara, in deschiderea sedintei de tranzactionare de joi, bancile cumparau un euro cu 3,5730 lei si il vindeau cu 3,5780 lei, pentru ca pe urma ordinele de cumparare ale bancilor straine sa urce cotatiile la 3,5940-3,5990 lei/euro. La mijlocul zilei atmosfera s-a mai relaxat si euro a scazut pana la 3,5850-3,5900 lei. La inchiderea sedintei de joi, euro a mai scazut pana la 3,5830-3,5880 lei, dar s-a situat cu 120 lei vechi mai sus decat la sfarsitul sedintei de miercuri.

"In special bancile din exterior au cumparat euro de pe pietele emergente, asezand leul, in linie cu zlotul polonez si forintul ungar. Zlotul polonez s-a depreciat din cauza demisiei primului ministru polonez, iar forintul ungar datorita datelor economice proaste care dau investitorilor un sentiment negativ", a mai spus Liviu Olaru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri