Piata de leasing financiar a inregistrat in primul trimestru o crestere de 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 310 milioane euro, sustinuta de finantarea vehiculelor comerciale grele, a echipamentelor agricole si industriale, a anuntat marti Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania.

Autoturismele si vehiculele comerciale reprezinta 78% din piata (242 milioane euro), echipamentele 19% (59 milioane euro), iar imobiliarele au o pondere de doar 3% (9 milioane euro), scrie Mediafax.

"Daca previziunile de crestere economica vor fi confirmate si spre finalul anului, trendul de recuperare al pietei de leasing ar putea atinge cea mai buna crestere din ultimii patru ani. Leasingul este un barometru exact al evolutiei economiei, rezultatele industriei fiind direct influentate de performanta acesteia in ansamblu, iar de regula, 1 punct de crestere procentuala in PIB implica intre 6 si 8 puncte procentuale de crestere in piata de leasing", a declarat presedintele ALB, Felix Daniliuc, intr-un comunicat de presa.

Finantarea mijloacelor de transport a inregistrat un avans de 7% in primul trimestru, cu o crestere de 15% pe segmentul vehiculelor comerciale grele, insa cu un recul de 3% pe cel al vehiculelor comerciale usoare. Autoturismele reprezinta 46% din totalul volumului nou finantat in industria auto.

Ponderea echipamentelor agricole a crescut de la 17% la 24%, a celor destinate industriei de prelucrare a lemnului de la 6% la 8%, iar cele pentru industria alimentara de la 2% la 6%. Scaderi ale ponderilor s-au inregistrat la echipamentele pentru sectorul constructiilor de la 18% la 15%, pentru industria metalurgica de la 7% la 6%, iar pentru domeniul energiei de la 24% la 6%.

Clientii persoane juridice au atras 97% din totalul finantarilor, in crestere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului 2013, majoritatea fiind IMM-uri. Durata de finantare cea mai des intalnita este de 4-5 ani (30%), urmata de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (9%), 1 an (4%) si 7-15 ani (3%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 66% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 21% si de companiile de leasing financiar independente, cu 13%. ALB reprezinta 89% din piata de leasing financiar din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri