Cursul BNR a coborat puternic in sedinta de marti, cu 1,4 bani, pana la 4,3958 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni. Dealerii spun ca activitatea pe piata interbancara a fost intensa si cred ca banca centrala a intervenit indirect in piata, prin cumparare de euro, pentru a tempera aprecierea leului.

BNR nu a mai anuntat un curs mai redus decat cel de marti incepand din 30 iulie 2013, cand rata de referinta a fost de 4,3907 lei/euro. Pentru dolarul american, BNR a publicat marti un curs de 3,2206 lei/dolar, in coborare cu un ban. Francul elvetian este cotat de banca centrala la 3,5972 lei, in coborare cu 1,4 bani, la cel mai redus nivel din ultimele 6 luni si jumatate. In 7 noiembrie 2013, referinta francului a fost de 3,5945 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cursul de schimb leu/euro a deschis sedinta la 4,4030 unitati, aproape de ultimele cotatii de luni, de 4,4020 - 4,4025 lei/euro, scrie Mediafax.

Ulterior, rata de schimb a coborat sub 4,4 lei/euro pentru prima data in ultimele zece luni, in cadrul unor tranzactii cu volume din ce in ce mai ridicate. Cel mai redus nivel tranzactionat a fost de 4,3840 lei/euro si a fost stabilit in jurul orei 10:30, iar potrivit dealerilor pana la acel moment in piata au fost realizate aproape 100 de tranzactii. Dupa ce a fost atins minimul, in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare de euro, care au inceput sa tempereze aprecierea leului, iar dealerii ca in acel moment BNR a inceput sa intervina indirect in piata, pentru a incetini intarirea monedei nationale.

Astfel, in urmatoarele doua ore si jumatate au fost realizate inca aproape 90 de tranzactii, iar cursul s-a intors treptat spre 4,4 lei/euro. Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3950 - 4,3980 lei, in coborare cu circa 0,23% fata de nivelurile de la finele zilei de luni.

Potrivit analistilor citati de Bloomberg, intarirea leului a fost determinata in principal de decizia agentiei Standard & Poor's de a imbunatati ratingul Romaniei in categoria investment grade, recomandata investitiilor pe termen lung.
"Una dintre cele mai linistite sedinte din acest an s-a desfasurat ieri (luni - n.r.) cu leul intarindu-se pana aproape de 4,40 lei/euro, in linie cu anticiparea noastra pentru un avans al leului pe fondul rezultatului puternic obtinut de guvernantii socialisti la alegerile pentru Parlamentul European. Totusi, credem ca in jurul pragului de 4,40 lei/euro potentialul pentru interventii valutare creste, asa cum sugereaza cresterea volumelor care a insotit avansul leului saptamana trecuta. Iar luand in calcul tiparul din trecut si comentariile BNR ce indica faptul ca Banca nu crede ca sunt suficiente motive fundamentale pentru castiguri suplimentare ale leului, continuam sa credem ca leul are un potential limitat de intarire dincolo de 4,40 lei/euro", noteaza analistii ING Bank intr-o nota transmisa marti.

In regiune, forintul se depreciaza marti cu 0,4%, iar zlotul polonez stagneaza fata de euro. Ratele medii ale dobanzilor practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat usor, la 2,13% - 2,63% pe an, de la nivelurile de luni, de 2,16% - 2,66% pe an.
Dobanzile continua sa fie mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut marti dimineata la 2,10% - 2,60% pe an, de la 2,14% - 2,64% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 2,71% pe an, fata de 2,73% pe an in sedinta anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri