"Tot se discuta despre existenta sau nu a unui nivel adecvat de protectie pentru diverse societati care subscriu riscuri de natura catastrofala. Majoritatea societatilor care tin de grupuri mari au modele interne impuse de grup pe care le folosesc, dar sunt multe societati care cumpara protectie atat cat le permite bugetul.", a declarat Cristian Constantinescu.

"Sunt multe societati care cumpara protectie atat cat le permite bugetul. Ori acest lucru din punctul meu de vedere este stupid. Daca nu ai suficienti bani sa faci un anumit business in mod corect, te retragi! Nu este obligatoriu ca o societate sa ofere protectie pentru riscuri de natura catastrofala. Ar trebui ca supraveghetorul sa interzica astfel de practici.", a afirmat Cristian Constantinescu (foto), specialist in asigurari, in cadrul celei de-a XVII-a editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, organizat de Media XPRIMM.

In acest sens fostul director general al Allianz-Tiriac Asigurari a oferit drept exemplu situatia curenta a portofoliului detinut de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) unde exista, in opinia sa, o lipsa de transparenta in ceea ce priveste nivelul de protectie prin reasigurare.

"Mi se pare esential ca o informatie de foarte mare interes pentru ca la un milion si jumatate de polite, inseamna un milion si jumatate de case, unde locuiesc aproximativ 4 milioane de persoane, potential afectate. Pei cand discut despre cum e protejat un sfert din populatia Romaniei, eu ca cetatean as vrea sa stiu ce sa intampla in PAID. Se pune intrebarea: are PAID protectie adecvata sau nu? (calculata la dimensiunea portofoliului de polite - n.r.) Observ ca actionarii nu stiu care este nivelul protectiei si cum este calculat? Este o chestiune absurda. Nu o inteleg! Desi este o intreprindere privata, as considera-o de interes public.", a spus fostul manager Allianz-Tiariac.

Cristian Constantinescu a adaugat ca "pentru situatia in care ne aflam cu industria romaneasca de asigurari, ar trebui sa fie creat un model standard pentru piata care sa se aplice la aboslut toti asiguratorii, care sa ofere un calcul de expunere maxima, cu privire la nivel de protectie pe care societatea trebuie sa si-l cumpere. Abaterile fata de modelul standard ar putea sa devieze, dar pe intervalul pe care ASF-ul il accepta."

PAID vrea reasigurare de 525 mil. euro

Capacitatea programului de reasigurare detinut de societatea care emite politele obligatorii de asigurare a locuintelor, PAID Romania, va avea un nivel similar celui actual, care se ridica la 525 milioane de euro, a declarat Natalia Man, responsabil cu reasigurarea la PAID Romania.

"Programul de reasigurare al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) expira in cursul lunii iulie si, in prezent, societatea negociaza cu reasiguratorii reinnoinrea acestuia la un nivel similar celui actual, care se ridica la 525 milioane de euro", a spus Natalia Man, responsabil cu reasigurare la PAID Romania, prezenta la un eveniment de specialiate.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010. La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu. Fondul locativ national numara aproximativ 8,5 milioane de locuinte. In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Pentru acest an, primele subcrise PAID Romania vor creste cu 70%, depasind 100 milioane de lei in acest an. Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Valoarea primei este de 10 si 20 de euro, in functie de suma asigurata. Proprietarii care nu isi asigura locuintele vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri