Vanzarea celei de-a cincea banci din sistemul bancar romanesc, CEC, va atrage, probabil, saptamana viitoare, oferte de privatizare de o valoare sub cea asteptata de statul roman, dupa ce trei dintre competitori s-au retras din cursa, au spus, vineri, analistii Merrill Lynch,citati de Reuters.
Guvernul roman a amanat mai multe luni privatizarea CEC, pe care investitorii o vad ca pe o ultima sansa de intrare pe pietele financiare in expansiune rapida din Europa de Est, in speranta ca vor obtine un pret mai bun pentru cea mai veche banca romaneasca.

Compania de consultanta financiara, Merrill Lynch, a evaluat, recent, pachetul de 69,9% din actiunile bancii la un pret de aproape 500 million euro (637 milioane dolari). Guvernul roman spera, in schimb, sa obtina 700 milioane euro pe CEC, titreaza NewsIn.

Analistii citati de Reuters sustin ca amanarea privatizarii CEC impreuna cu schimbarile de strategie ale guvernului, ar putea sa fi determinat iesirea din cursa a unor jucatori, care au considerat aceasta privatizare ca ultima sansa de a intra pe cea mai mare piata de retail din regiune, dupa cea din Polonia.

Doar patru din cele sapte banci care au depus oferte neangajante la sfarsitul anului trecut au mai ramas in cursa. Termenul limita pentru depunerea ofertelor angajante este luni, la ora 14:00 GMT (16:00 - ora Romaniei)."Intensitatea cursei pentru privatizare s-ar putea sa fi scazut dupa ce s-au retras o parte din participanti", a spus analistul bancar independent, Florin Petria, citat de Reuters.

Analistii se asteapta ca ofertele angajante pentru pachetul de 69,9% din actiunile CEC sa vina din partea bancii austriace Raiffeisen, a celei ungare - OTP si a celor doua banci grecesti - EFG Eurobank si National Bank of Greece. Toate cele patru banci au deja investitii in Romania. Analistii cred ca, din acest motiv, ofertele finale ar putea sa scada pentru ca institutiile bancare se pot extinde in Romania prin bancile pe care le detin deja la noi, chiar daca pierd licitatia pentru CEC.

CEC-ul prezinta interes pentru investitorii prin reteaua foarte mare de care dispune si care cuprinde aproape jumatate din numarul total de unitati bancare din Romania si acopera zone rurale ce vor putea beneficia de miliarde de euro, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 sau 2008.

Dupa iesirea din competitie de saptamana trecuta a bancii franco-belgiene Dexia, au mai ramas in cursa numai banci care opereaza deja in sistemul bancar romanesc si care au bancile mama in Uniunea Europeana. Retragerea Dexia, care a anuntat ca a cumparat banca turceasca DenizBank cu 2,4 miliarde euro in luna mai, a fost precedata de iesirea bancii italiene Monte dei Paschi di Siena din licitatie. Banca austriaca, Erste Bank, s-a retras, de asemenea, dupa ce a castigat licitatia pentru Banca Comerciala Romana.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat vineri pentru Reuters, ca valoarea contabila a bancii este de 200-250 milioane euro, in care a luat in considerare re-evaluarea activelor fixe ale bancii. "Ultima re-evaluare a activelor fixe ale CEC a avut loc in 2004", a spus el.

"Este greu sa spui cine este favoritul cursei, dar OTP a cheltuit, deja, recent, 1,1 miliarde euro, asa ca vor avea, probabil, cei mai putini bani dintre participantii la licitatie", a spus analistul bancar de la Wood & Company din Praga, Jiri Stanik, citat de Reuters. "Raiffeisen va avea o abordare foarte agresiva in licitatia pentru CEC. Ei au foarte multi bani, pentru ca au obtinut, recent, 650 milioane euro pentru unitatea din Ucraina dupa ce au vandut-o catre OTP", a mai adaugat el.

Directorul executiv al Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat intr-un interviu acordat Reuters, ca CEC este ultima banca mare pe lista sa de achizitii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri