Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a precizat ca nu va negocia cu FMI largirea bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea CAS cu 5 puncte procentuale, asa cum prevede scrisoarea de intentie. Ea a reafirmat ideea ca reducerea CAS se va aplica de la 1 iulie, desi ministrul Bugetului Liviu Voinea a anuntat ca rectificarea bugetara va avea loc de abia in august.

"La CAS am luat in calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare si in aceasta luna. In linii mari este vorba sa ne bazam si pe veniturile de la buget si pe taxa de constructii speciale. Vom vedea daca este vorba si de taierea de alte cheltuieli. Exista mai multe scenarii cu FMI. Sa vedem ce acord va fi convenit", a spus intr-o conferinta de presa ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. Ea a precizat ca estimeaza pentru acest an o crestere economica mai mare decat anul trecut, cand s-a inregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decat cea inscrisa in legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegatia FMI, anunta Mediafax.

Intrebata daca va aplica angajamentul din cea mai recenta scrisoare de intentie convenita cu FMI, de a largi baza de colectare a contributiilor sociale pentru a compensa scaderea de venituri provenite din reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei CAS, Petrescu a spus ca nu intentioneaza sa negocieze sau sa aplice o astfel de masura. Ministrul Finantelor a aratat ca pentru a doua jumatate a anului scaderea contabila a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluata la 2,6 miliarde lei, dar influentele pozitive, plus impozit pe profit, scaderea chelutelilor cu personalul bugetar, alte venituri, reduc aceasta suma la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde lei.

Ioana Petrescu a evitat sa raspunda cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atat timp cat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in urma cu o zi ca rectificarea bugetara va fi operata abia in luna august. De altfel, Petrescu a refuzat sa raspunda la mai multe intrebari pe care le-a calificat ca fiind de competenta ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinta organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a mai spus ca acordul cu FMI este necesar, tinand cont de contextul international, dar spera ca la expirare sa nu mai fie nevoie de o noua intelegere. Acordul Romaniei cu FMI se incheie in toamna anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri