"Prima problema care trebuie rezolvata nu e spatiul fiscal. Raspunsul trebuie sa fie la intrebarea cat de eficienta a fost reducerea TVA la paine. Trebuie sa avem mai multe date despre colectare, despre cate firme au aparut la suprafata. Daca avem 6 luni si un an, putem sa vedem daca a fost o masura buna. Daca a fost buna, extindem", a spus Petrescu, intrebata daca exista spatiu fiscal si pentru scaderea CAS cu 5 puncte procentuale si pentru reducerea TVA la carne sau alte alimente, potrivit Mediafax.

Oficialul MFP a precizat ca nu se opune unei reduceri a TVA pentru alte alimente, dar sunt necesare date pe un termen rezonabil pentru a putea fundamenta o astfel de decizie. "Datele pe trei luni arata bine, dar poate fi doar o intamplare, nu as extrapola. Avem mai multe firme care au aparut", a adaugat Petrescu.

TVA la paine a fost redusa de la 1 septembrie 2013. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Arad, ca in luna septembrie va avea loc evaluarea impactului reducerii TVA la paine, dupa un an de aplicare, dupa care va fi discutat cu producatorii calendarul scaderii TVA la carne, dar si la produse traditionale, bio si legume-fructe.

Premierul Victor Ponta a spus ca "producatorii de carne cer, pe buna dreptate, scaderea TVA la carne", iar aceasta masura va fi discutata in toamna. Patronatele din industria carnii au trimis o scrisoare deschisa catre FMI, in care solicita acordul pentru reducerea TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5%, argumentand ca masura ar urma sa combata evaziunea fiscala din domeniu, estimata la 450 de milioane de euro.