Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara cat mai curand dupa adoptarea monedei euro, precizand ca acest lucru va duce la intarirea stabilitatii financiare si la cresterea increderii in sistemul bancar national, transmite corespondentul Mediafax.

Uniunea Bancar: de la proiect la realitate

Mugur Isarescu a declarat, joi, la Constanta, ca exista un consens politic atat in privinta adoptarii monedei unice, cat si a aderarii Romaniei la Uniunea Bancara.

"De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati. Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena, Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna, imi spune varianta dansului si eu sa stau sa ascult. Sau a doua, sa am curajul sa spun: aceasta este realitatea din Romania mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acuma. Ori la noi s-a ajuns la un consens politic si presedintele, si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro", a afirmat Mugur Isarescu.

De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie: 70 la suta din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau, acuma este un fapt - Mugur Isarescu, BNR

El a spus ca a fost stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei euro, iar acest lucru situeaza Romania in fata unor state ca Ungaria, Polonia si Cehia, care nu au un termen pentru trecerea la moneda unica.

"Data tinta pentru adoptarea monedei unice a fost deja fixata, 2019. Din codasi, eram ultimii, am ajuns fruntasi, Ungaria nu a stabilit o data, Polonia nu a stabilit o data, Cehia nu a stabilit o data, nici Bulgaria nu a stabilit o data. (…) Apoi chestiunea de apartenenta la Uniunea Bancara ramane doar una de alegere a momentului, noi am avut in vedere sa fie cat mai repede. Iar obtinerea statului de membru al Uniunii Bancare la momentul trecerii la euro, noi am stabilit sa fie mai curand. Este iarasi o optiune politica si cred ca este o decizie corecta", a explicat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana va duce la intarirea stabilitatii financiare, la sporirea increderii in sistemul bancar national si la sprijinirea unei cresteri sustenabile a creditarii si a activitatii economice.

Mugur Isarescu a primit joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale «Mircea cel Batran». Dupa ceremonie, guvernatorul BNR a sustinut o prezentare intitulata "Uniunea Bancara – de la proiect la realitate".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri