Ieri au fost depuse ofertele finale pentru achizitionarea unui pachet de 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Castigatorul licitatiei il vom afla in septembrie si va fi ales dintre cele trei banci care au ramas in cursa: OTP Bank, National Bank of Greece si Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding
National Bank of Greece, OTP Bank si Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding au depus ieri la sediul Ministerului Finantelor, oferte finale angajante pentru privatizarea CEC.

Finalistele in cursa pentru privatizarea CEC vor fi anuntate pe 25 iulie, dupa ce vor fi deschise ofertele financiare pe care cele trei banci le-au depus luni, iar castigatoarea se va afla in maximum doua luni , a declarat Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare a CEC.

"Toate cele trei banci (National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding, n.r.) au depus documentatiile tehnice in conformitate cu caietul de sarcini, precum si garantia de participare", a declarat, citat de NewsIn, Sebastian Vladescu. "Castigatorul CEC va depinde, in primul rand, de felul in care vor fi diferentiate cele doua oferte din care va fi ales", a mai afirmat ministrul finantelor, care a adaugat ca i-ar fi placut sa fie mai multi participanti la privatizarea bancii.

EFG Eurobank explica de ce s-a retras din cursa pentru CEC

Banca elena EFG Eurobank a anuntat ca a decis sa nu participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), optand pentru o strategie de crestere pe piata romaneasca prin subsidiara sa, Bancpost. "EFG Eurobank a decis sa se retraga din cursa pentru privatizarea CEC insa Romania ramane o piata cheie pentru strategia sa de crestere in zona Est - Europeana", se mai arata in comunicatul institutiei bancare.

Banca elena, care detine pachetul majoritar al Bancpost, precizeaza ca subsidiara sa din Romania va avea, la sfarsitul anului 2006, peste 200 de filiale si mai mult de 3700 de angajati.

"Decizia apartine cartierului general din Atena. EFG Eurobank, actionarul nostru majoritar, a decis, dupa un studiu al pietei romanesti, ca e preferabil sa dezvolte organic Bancpost, decat sa restructureze masiv banca de economii", a declarat pentru NewsIn presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Ultima sansa

In cursa de privatizare a CEC-ului au ramas doar trei banci. Analistii considera aceasta privatizare ca fiind ultima sansa de intrare pe piata bancara autohtona, batrana banca de stat beneficiand de avantajul celei mai mari retele de sucursale si de o imagine buna in minte potentialilor clienti.

Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului potrivit strategiei de privatizare. Pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital.

OTP are nevoie de majorare de capital pentru preluarea CEC

OTP va avea nevoie de o majorare de capital in caz ca oficialii romani vor fi de acord cu achizitia Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) de catre banca ungara, a declarat luni intr-un interviu acordat publicatiei financiare online www.portfolio.hu Sndor Csnyi, presedintele bancii OTP.

"Vom avea neaparat nevoie de o marire de capital pentru a cumpara CEC, daca procesul de achizitiei nu se va intinde pe o perioada foarte lunga. Ceea ce am achizitionat pana acum si contractele pe care suntem pe cale sa le incheiem pot fi finantate fara majorare de capital.", a declarat in interviu Sndor Csnyi. Pana in 2010, structura profitului obtinut de OTP in urma noilor achizitii, va fi formata de aproximativ 50% din veniturile "bancii mama", a spus Csnyi. Cu toate acestea, in caz ca banca ungara va esua in achizitia CEC, banac ungara se va concentra pe evolutia organica, a mai declarat presedintele OTP.

In urma procesului de extindere al bancii ungare, aceasta va fi prezenta in 8-9 tari. Csnyi a semnalat aceasta problema si a spus ca OTP va opta pentru o noua structura manageriala, care sa fie bazata pe o modalitate de operare in de tip "franciza".

Presedintele OPT a declarat publicatiei ungare Portofolio ca bancile nou achizitionate vor aduce un profit suplimentar de 70-75 milioane euro in acest an si ca a optat pentru investitia pe termen lung, anume de achizitionarea unor banci, in dauna strategiei pe termen scurt, de plasamente de portofoliu in actiuni bancare.

Banca de investitii Wood&Co pariaza pe Raiffesen

Dupa retragerea EFG Eurobank, Raiffeisen Bank pare cea mai bine pozitionata in cursa pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), deoarece pare dispusa sa ofere cel mai inalt pret, a declarat, luni, pentru NewsIn, analistul Jiri Stanik, de la banca de investitii ceha Wood&Company.

In opinia analistului bancii de investitii cu sediul la Praga, CEC ultima mare banca de vanzare din Romania, ar putea fi preluata pentru o suma cuprinsa intre 400 si 500 milioane euro. Cum Banca Nationala a Greciei (NBG) tocmai a platit 2,3 miliarde euro pentru un pachet de control din banca turca Finansbank, iar banca elena EFG Eurobank a abandonat cursa, "pariem ca austriecii de la Raiffeisen ar fi dispusi sa plateasca cel mai scump pentru preluarea CEC," a adaugat Stanik.

"Pretul si libertatea de a restructura banca sunt cele doua elemente care vor conta. Estimarea noastra este ca pretul pentru pachetul majoritar pe care-l vinde banca ar putea oscila intre 400 si 500 miliaone de euro," a explicat Jiri Stanik.

Desi e dificil de prognozat care va fi banca invingatoare, totusi, spune Stanik, "OTP ar putea intampina dificultati de natura politica, in incercarea sa de a prelua CEC-ul "

Tariceanu: "Intre privatizarea BCR si cea a CEC este o mare diferenta"

Comisia de privatizare a CEC trebuie sa tina seama de oferta per ansamblu a investitorului, nu numai de componenta financiara, ceea ce inseamna transformarea CEC intr-o retea bancara care sa se adreseze si celor din localitatile mici, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Intre privatizarea BCR si cea a CEC este o mare diferenta, nu o spun eu, ci analizele financiare, dar CEC, din punct de vedere al imaginii, pentru romani, spune foarte multe, ramane de vazut si daca pentru straini spune la fel de multe", a mai adaugat premierul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri