Romania ar putea intra in zona euro in 2019 cu 30 de banci in sistem, chiar jucatori diferiti de cei actuali, situatia fiind dependenta de scenariul de crestere economica luat in calcul, apreciaza CEO-ul UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, care vede necesar un avans al PIB de minim 5% pe an.

"Pentru 2019, cand se estimeaza ca Romania va intra in zona euro daca mergem pe un scenariu de crestere economica de 5% anuala, numarul de banci nu va fi semnificativ diferit fata de prezent. Va fi mai redus, probabil in jur de 30 de banci, nu neaparat aceleasi, dar ca numar nu vor fi diferente atat de mari", a declarat Radu miercuri la o conferinta a ZF. El a aratat ca situatia din sectorul bancar va depinde foarte mult de scenariul de crestere economica pana la intrarea in zona euro.

Astfel, pe un scenariu de crestere economica de 5%, se va inregistra o crestere a activelor bancare, insa pe un avans PIB de doar 1% activele vor consemna un recul, pe fondul scoaterii creditelor neperformante din bilanturile bancilor. "O crestere economica de sub 2% poate fi un scenariu prost pentru Romania pentru ca nu ar permite convergenta si nici dezvoltarea economiei si a pietei bancare. (...) Nu stiu daca vom intra in zona euro in 2019 si nici la ce curs, dar cred ca ar fi bine pentru Romania sa intre in 2019, din punct de vedere strategic, dupa cum a fost bine sa intre in Uniunea Europeana si dupa cum ar fi bine sa acceada la uniunea bancara", a concluzionat seful UniCredit, potrivit Mediafax.

La randul sau, directorul general adjunct al BRD - Group Societe Generale, Claudiu Cercel, apreciaza ca pentru a ajunge la convergenta reala necesara intrarii in zona euro este nevoie de reforme structurale si investitii straine, care sa permita economiei sa faca fata presiunilor, inclusiv unui curs apreciat. "Sunt putini cinci ani pentru a realiza convergenta, de aceea nu am avea nevoie de un curs mai apreciat. Cursul actual ar fi un unul rezonabil pentru intrarea in zona euro. Dar pe masurta ce ne apropiem de intrare, presupunand ca euro este un obiectiv asumat, uzual se intampla un fenomen de apreciere. Daca facem reformele, economia evolueaza si se acomodeaza mai bine un alt nivel de curs. Daca intram cu un curs prea apreciat in raport cu fundamentele, atunci ne va afecta pe parte de economie, pe exporturi", a explicat Cercel.

El a aratat ca cel mai probabil Romania va intra in zona euro cu mai putine banci. Directorul BRD vede loc pentru 5-6 banci universale in sistem. "Daca nu reusesti sa ai cota de piata de 5% va fi foarte greu dupa noile cerinte de capital si toate regulile Basel III. Doar sa fi un jucator de nisa care isi joaca foarte bine segmentul de activitate", a completat directorul BRD. Cercel a concluzionat ca ramane un semn de intrebare cum vor rezista bancile mici, cu cote de piata de circa 1%, in contextul presiunilor zonei euro, al capitalului scump, al reglementarii riguroase si al nevoii de adaptare la tehnologie in schimbare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri