Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras vineri un total de 120 milioane lei de pe piata interna prin redeschiderea a doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati in august 2016, respectiv iunie 2021, in cadrul unor licitatii suplimentare destinate ofertelor necompetitive.

Trezoreria a imprumutat 45 milioane lei prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta in august 2016, respectiv 75 milioane lei prin licitatia suplimentara pentru titluri cu maturitatea in iunie 2021. Randamentele au fost de 2,9% pentru titlurile cu scadenta in 2016, respectiv 4,13% in cazul bondurilor cu maturitatea in 2021, similare randamentelor medii rezultate in urma licitatiilor principale care au avut loc joi, relateaza Mediafax.

Licitatiile suplimentare au fost destinate ofertelor necompetitive, dealerii licitand numai suma pe care doresc sa o plaseze in titluri de stat. Ambele licitatii au atras din partea dealerilor cerere similara ca valoare sumelor tintite, de 45 milioane lei, respectiv 75 milioane lei. Joi, Finantele au atras 800 milioane lei prin redeschiderea celor doua emisiuni de obligatiuni, la randamente in scadere, ofertele fiind suprasubscrise semnificativ de investitori.

Finantele au reusit sa obtina in ultima perioada costuri de finantare mai mici la licitatiile pentru vanzarea de titluri de stat, in conditiile in care investitorii straini au fost mai interesati de achizitia acestora, ducand totodata la intarirea leului fata de euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lunii mai ca aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Scaderea costurilor de finantare, ajutata de imbunatatirea calificativului S&P

Un factor in plus pentru scaderea costurilor de finantare ale Romaniei este reprezentat si de decizia anuntata in urma cu mai bine de o saptamana de Standard & Poor's (S&P) privind imbunatatrea calificativului suveran al tarii cu o treapta, la "BBB-", in categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila. S&P era singura dintre marile agentii de rating care inca evalua Romania in categoria "junk", nerecomandata investitorilor.

Finantele vor sa atraga in luna iunie 3,715 miliarde lei de pe piata interna, prin vanzarea de titluri de stat. In iunie ajunge la scadenta doar o emisiune de certificate de trezorerie, de 800 milioane lei. MFP a atras deja 2,907 miliarde lei, inclusiv licitatiile suplimentare de vineri.

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 20,342 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri