Visa Europe si-a propus sa creasca gradul de colectare la bugetul de stat pana la 40%, aproape de media europeana, si sa reduca economia subterana cu pana la 5%, conform Strategiei Nationale de incurajare si promovare a platilor electronice cu cardul.

Potrivit informatiilor furnizate de Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania si Croatia, o crestere a platilor electronice cu doar 10% pe an, pentru urmatorii patru ani, va determina reducerea evaziunii fiscale si implicit a economiei subterane. Astfel, daca in prezent economia subterana este estimata la 28% din PIB, dupa patru ani ar trebui sa coboare la 23%, conform strategiei Visa Europe.

In prezent, in Romania doar o treime din consumul personal se face folosind mijloace electronice (30 miliarde euro), iar restul se cumpara utilizand cash-ul. Totusi, una din doua tranzactii cu cardul este una de plata la comercianti.

Cum au evoluat platile online de taxe si impozite?

Catalin Cretu a precizat ca, daca penetrarea platilor cu cardul ar ajunge la 30% in cazul platilor de taxe si impozite locale, autoritatile locale ar face economii de circa 23 milioane lei, aproximativ 5% din totalul cheltuielilor. Economiile facute ar fi suficiente pentru plata comisioanelor bancare de catre autoritati. De asemenea, la un grad de penetrare de 30%, autoritatile locale vor avea incasari suplimentare de 750 milioane lei, echivalentul a 28% din veniturile incasate din taxe si impozite locale.

Visa Europe a inregistrat o serie de progrese in ultimul an in ceea ce priveste simplificarea platilor de taxe si impozite locale cu cardul pe platforma ghiseul.ro si a deschis locatii speciale de plata in centrele comerciale din 4 orase si 4 sectoare din Bucuresti. Astfel, numarul primariilor inrolate in ghiseul.ro a urcat cu 55% in primul trimestru, la 113, iar valoarea taxelor si impozitelor platite prin ghiseul,ro a urcat de 2,4 ori in primele trei luni, comparativ cu perioada similara din 2013, la 9 milioane lei.

De asemenea, Cretu a anuntat ca vrea sa incheie un protocol cu Evidenta Populatiei si Politia Rutiera, pentru o mai buna gestionare a amenzilor platite online. Totodata, dupa cum a declarat Delia Popescu, presedintele Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei, firmele vor putea plati taxele si impozitele locale online pe ghiseul.ro pana la sfarsitul anului, ca urmare a extinderii Sistemului National Electronic de Plata Online (SNEP).

Statul, incurajat sa scada TVA la platile cu cardul in domeniile cu evaziune ridicata

Visa Europe mai propune un proiect pilot pentru a impune folosirea exclusiva a cardurilor pentru deplasarile in interes de serviciu in institutiile publice la nivel central. O alta propunere interesanta vizeaza acordarea unor facilitati fiscale, de reducerea a TVA, in cazul platilor cu cardul in domeniile unde se inregistreaza cele mai mici rate de colectare la buget, precum restaurantele si hotelurile.

Visa Europe propune reducerea cotelor de TVA la plata cu cardul in cazul sectoarelor de activitate unde decalajul de colectare a taxei pe valoarea adaugata este semnificativ mai ridicat decat media nationala, cum ar fi domeniul hotelier, unde statul colecteaza doar 2% din TVA.

Potrivit datelor Visa Europe, media nationala in privinta decalajului de colectare a TVA este de 44%, dar in restaurante merge pana la 81%, la firmele de jocuri de noroc si pariuri este de 97%, activitati sportive, recreative si distractive (95%), reparatii calculatoare si articole personale de uz gospodaresc (56%), serviciile de spalare, curatare imbracaminte, coafura si servicii de infrumusetare (89%), iar industria hoteliera, unde se inregistreaza un maxim de 98% TVA necolectata.

In acest context, Catalin Cretu (foto), director regional pentru Romania si Croatia al Visa Europe propune introducerea unor facilitati fiscale sub forma reducerii cu 3-5% a cotei TVA la platile efectuate cu cardul in sectoarele de mai sus. In acelasi timp, daca s-ar demara concomitent o campanie de informare publica pentru a promova aceasta masura in randul populatiei, evaziunea ar scadea considerabil, intrucat orice client ar fi dispus pentru o nota de plata mai mica sa solicite plata cu cardul.

Experienta Primariei Sectorului 3 la plata prin ghiseul.ro

Primaria Sectorului 3 a desfasurat o campanie in doua etape pentru promovarea platilor cu cardul prin ghiseul.ro. In prima faza, campania a urmarit activarea contului pe ghiseul.ro (1 august - 31 decembrie 2013), iar rezultatul a fost activarea a peste 3.300 de coturi. A doua etapa a campanei a vizat plata efectiva a taxelor si impozitelor prin ghiseul.ro. Pe durata intregii campanii, 5.823 dintre contribuabili care si-au ridicat datele de acces au realizat plati in primul trimestru.

Incepand cu 2012, numarul de contribuabili din sectorul 3 care si-au activat contul pe ghiseul.ro a crescut de peste 6 ori, de la 1.258 la 8.107 conturi, in timp ce valoarea platilor a urcat de 16 ori, la 2,5 milioane lei. Fata de 2013, platile au crescut de aproape 3 ori, iar conturile active au urcat cu 30%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri