Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Bancii Mondiale (BM), acorda Romaniei doua imprumuturi in valoare cumulata de 1 miliard de euro. Mai mult de jumatate din suma, 750 milioane de euro, vor fi folositi pentru politici de dezvoltare, iar restul de 250 milioane euro pentru reforma sectorului sanitar.

Cele doua acorduri de imprumut au fost semnate marti de ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, si Elisabetta Capannelli, manager de tara Biroul Bancii Mondiale din Romania, informeaza Mediafax.

"Cele doua imprumuturi se circumscriu noii strategii de parteneriat de tara pentru Romania a Bancii Mondiale, potrivit careia banca urmeaza sa acorde Romaniei, in perioada 2014 - 2017, asistenta financiara de pana la 1 miliard euro anual in vederea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, in conformitate cu Programul de convergenta si Programul national de reforma, precum si in vederea dezvoltarii capacitatii de a aborda aspecte institutionale si sociale necesare pentru atingerea standardelor UE", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit sursei citate, creditul de 750 milioane euro este primul din cadrul primei serii de imprumuturi programatice pentru politici de dezvoltare (DPL) ce va fi acordata Romaniei de catre banca, in perioada 2014-2015, in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice.

"Masurile de reforma asociate primei serii DPL se refera, in principal, la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice, cresterea eficientei managementului si performantelor intreprinderilor de stat si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si publicitatea imobiliara. Sumele imprumutului vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale, conform legislatiei privind datoria publica", precizeaza MFP.

Imprumuturile, cu rambursare intr-o singura transa

Imprumutul de 250 milioane euro este destinat sustinerii proiectului privind imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar si vizeaza in principal: eficientizarea serviciilor prestate in spitale, intarirea asistentei medicale in ambulatoriu si mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale catre acestea, dezvoltarea unor centre multifunctionale de sanatate in zonele slab deservite si a unor servicii de ingrijiri paliative, precum si alocarea mai eficienta a resurselor in vederea asigurarii sustenabilitatii financiare a sectorului. Proiectul va fi realizat de Ministerul Sanatatii si are o perioada de implementare de 6 ani.

Ambele imprumuturi sunt acordate pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47%, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmand a fi rambursate intr-o singura transa in 2032 (imprumutul de 250 milioane euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 milioane euro la 15 mai 2032).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri