Marile bancile europene, care au un deficit de capital cumulat in valoare de 300 de miliarde de euro, au planuri nerealiste de dezvoltare si isi asuma riscuri substantiale, potrivit analistilor bancii germane Berenberg Bank, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Institutiile europene de credit au tinte ambitioase pentru cota de piata, dar se confrunta cu intensificarea concurentei, crestere economica slaba si reglementari mai stricte, se arata intr-un raport realizat de analistii Nick Andreson si James Chappell. In opinia acestora, investitorii ar trebui sa vanda, intre altele, din actiunile Commerzbank, Credit Agricole, Credit Suisse Group, Banco Santander si UniCredit.

"Este improbabil ca planurile ambitioase referitoare la venituri si la rentabilitate sa fie indeplinite. Mai mult decat atat, urmarirea unor astfel de rate de crestere genereaza riscuri substantiale in bilanturile contabile ale bancilor", se arata in raport.

Bancile europene incearca sa isi majoreze veniturile, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) mentine dobanzile la un nivel scazut record, cu impact asupra profiturilor rezultate din operatiunile de creditare si tranzactii cu obligatiuni. In acelasi timp, bancile si-au majorat capitalul, in conditiile in care BCE le evalueaza soliditatea financiara.

In opinia analistilor Berenberg Bank, investitorii ar trebui sa cumpere actiuni ale HSBC Holdings, ING Groep, Nordea Bank, Swedbank si UBS, care au capacitatea sa profite pe termen lung prin adaptarea la mediul economic si administrarea costurilor si riscurilor. Anul trecut, Berenberg Bank estima ca bancile europene au un deficit de capital de 350-400 de miliarde de euro.

Berenberg Bank este o institutie financiara multinationala germana cu sediul la Hamburg, cu operatiuni de banca comerciala si de banca privata. Este cea mai veche banca comerciala din lume, a doua cea mai veche banca din lume, la nivel general, si cea mai veche banca din Germania, fondata la Hamburg in 1590.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri