Statul castiga de pe urma taxei pe stalp un miliard de lei, dar incasarile sunt deja epuizate, intrucat acopera necolectarea din T1, de aceeasi valoare. Astfel, taxa pe stalp nu poate compensa reducerea CAS, iar pentru 2015 este nevoie de alte masuri pentru a scadea deficitul la 1,4%.

"E adevarat ca la taxa pe stalp estimarea in buget era de 500 milioane de lei. (...) Se pare ca discutam totusi de vreo 1,5 miliarde lei, deci e 1 miliard in plus fata de buget, insa este iluzoriu sa crezi ca acei bani mai sunt la dispozitie, pentru ca deja de la inceputul anului sunt peste 1 miliard lei care nu s-au colectat fata de program si mi-e greu sa cred ca vor fi recuperati in lunile urmatoare, deci deja acel castig pe care-l avem pe taxa pe stalp s-a epuizat prin necolectarea taxelor din primul trimestru", a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, dupa ce a participat la un summit bancar, informeaza Mediafax.

De altfel, Ionut Dumitru declara recent pentru wall-street.ro ca impactul bugetar al reducerii CAS va fi resimtit din plin in 2015, an cand trebuie sa ajustam deficitul structural la 1%.

Secretarul de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina, aprobat luni de Parlament ca membru in CA-ul BNR, a afirmat despre sustenabilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale ca in acest an nu sunt probleme, pentru ca Guvernul are in buget o suma mult mai mare din colectarea taxei pe stalp, iar anul viitor vor trebui luate unele masuri pe linia colectarii. "Noi prinsesem 448 (de milioane lei - n.r.) si vom colecta 1.455. Pentru anul viitor, sunt doua abordari, in primul rand taxa pe stalp, cu o colectare mult mai mare, se va mentine si la anul. In al doilea rand, sunt o serie de masuri pe linia colectarii, si in scrisoarea de intentie cu Fondul, si in cea aprobata si cea discutata acum, sunt o serie de astfel de masuri. Eu sunt convis ca, daca se vor implementa masurile prevazute pe linia colectarii, nu va fi o problema sa acoperim acea diferenta", a spus Gheorghina.

Dumitru considera ca, desi masura de reducere a CAS este asteptata de toata lumea si este absolut necesara, golul bugetar de ordinul miliardelor de lei creat in urma aplicarii sale reprezinta o suma foarte mare pentru buget, fiind necesare masuri compensatorii pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar de 1,4% pentru 2015 angajata de Romania in fata Uniunii Europene. "Anul 2015 trebuie sa aduca o reducere a deficitului bugetar de la 2 si ceva la suta anul acesta, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, catre 1,4%, deci o reducere de aproape un punct procentual. De la 1 ianuarie, ca sa ramanem in tintele de deficit bugetar pe care ni le-am asumat, va trebui sa gasim niste masuri semnificative de reducere a deficitului, care in momentul acesta nu exista", spune Dumitru.

El considera ca aplicarea masurii nu ridica probleme pentru cateva luni din acest an in ceea ce priveste deficitul bugetar creat, insa probleme vor aparea in 2015 si anii urmatori pentru acoperirea golului bugetar, in lipsa unor masuri de compensare fie pe parte de cheltuieli, fie pe partea de venituri. "In textul de lege (privind reducerea CAS - n.r.) scrie de imbunatatirea colectarii ca masura de acoperire. Toate guvernele dupa 1990 si-au propus imbunatatirea colectarii, dar nu s-a produs, deci nu poti sa pleci de la o astfel de premisa. (...) In plus, in estimarea initiala de buget pentru acest an era luata in calcul cresterea accizei la combustibil de la 1 ianuarie si ea a crescut de la 1 aprilie. Deci si acolo era un gap negativ fata de estimarile initiale", a precizat presedintele Consiliului Fiscal.
Si vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Mihai Tanasescu, apreciaza ca, odata cu implementarea masurii, sunt necesare restructurarea Fiscului pentru o mai buna colectare, precum si restructurarea cheltuielilor publice.
"Sunt convins ca aceasta masura nu va conduce la un derapaj al deficitului bugetar in 2014 si in 2015, dar cred in acelasi timp ca o asemenea masura trebuie acompaniata puternic de o restructurare a administratiei fiscale pentru a colecta mai bine si mai mult si, nu in ultimul rand, o restructurare a cheltuielilor publice pentru o prioritizare mai corecta in asa fel incat volumul investitiilor sa aiba un trend crescator", a spus Tanasescu.

Contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar in acest an de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta, precizand insa ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern. Impactul negativ este calculat la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei atat pentru 2017, cat si pentru 2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri