La sapte ani dupa fuziune, UniCredit Tiriac Bank are un profit de aproape cinci ori mai mic, criza afectand puternic cifrele bancii.

UniCredit Tiriac Bank, banca din care omul de afaceri Ion Tiriac a decis sa iasa in aceasta saptamana, a inregistrat in 2013 un profit net de 75,1 milioane lei, cu 56% mai putin fata de anul anterior.

In 2008, primul an dupa fuziunea dintre UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca Tiriac, UniCredit Tiriac Bank avea un profit de 358,3 milioane lei, iar in 2009 acesta s-a redus la 329 milioane lei.

Asa cum a fost cazul majoritatii bancilor in perioada de criza, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a redus puternic in perioada crizei, ajungand anul trecut la 3,1%, fata de 16,5% si respectiv 21,3% in 2009 si 2008. Acest lucru a fost determinat in primul rand de reducerea profitului, in contextul crizei financiare, dar si de cerintele stricte in ceea ce priveste adecvarea capitalurilor impuse de BNR.

Cifrele UniCredit

Astfel, desi la nivel european cerintele de solvabilitate sunt de numai 10%, Banca Nationala a Romaniei a fortat ridicarea ratei medii a solvabilitatii in sistemul bancar romanesc spre 15%. UniCredit Tiriac Bank s-a aliniat presiunii BNR si a ajuns anul trecut la o rata a solvabilitatii de 13,3%, sub media sistemului bancar, dar in crestere de la 10,2% in 2008.

Si in ceea ce priveste rapotul credite-depozite, banca si-a ajustat indicatorul de la 145% in 2008, la 124% anul trecut. Totusi, raportul este inca supraunitar, in comparatie cu alte banci din piata care s-au ajustat spre 100% sau chiar au coborat sub acest nivel.

Activele bancii au urcat insa cu 62% din 2008 si pana in 2013, cand acestea au atins nivelul de 28,5 mil. lei.

UniCredit Tiriac era a patra cea mai mare banca din Romania la sfarsitul lui 2013, cu o cota de piata de 7%. Cele mai mari trei banci din tara sunt BCR, BRD si Banca Transilvania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri