In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (regiunea EMEA) este asteptata o crestere a daunalitatii aferenta asigurarilor creditului comercial pana la sfarsitul lui 2014, ca urmare a problemelor de lichiditate cu care companiile se confrunta in incercarea lor de a profita de oportunitatile cresterii economice cu riscul supra-indatorarii.

Potrivit ultimului raport pe Credit Comercial in EMEA realizat de catre compania Marsh, unul dintre liderii locali si internationali in brokerajul in asigurari si consultanta de risc, mai multe tari s-au confruntat cu un nivel crescut al daunelor in primul trimestru al acestui an, dupa ce, in ultimele trei trimestre din 2013, inregistrasera o scadere a acestora. Specialistii Marsh estimeaza ca nivelul maxim al daunelor va fi atins in urmatoarele 12 – 18 luni.

"Conditiile economice si increderea companiilor au cunoscut o imbunatatire in regiunea EMEA. Cu toate acestea, in ciuda indicatorilor pozitivi, experienta ne arata ca anumite companii vor trece peste limita optima din punct de vedere financiar in incercarea de a se dezvolta odata cu incheierea perioadei de recesiune. In acelasi timp, asiguratorii ofera un grad mai mare de acoperire pentru o prima mai mica, pe fondul competitiei permanente pentru clienti cu o daunalitate scazuta. Estimam ca nivelul daunelor va creste anul acesta in intreaga regiune, ceea ce poate duce la cresterea primelor pentru asigurarile creditului comercial incepand cu 2015.", a afirmat Tim Smith, managing director Marsh International Trade Credit Practice.

Potrivit raportului Marsh, primele de asigurare sunt in continuare extrem de competitive in zonele in care asiguratorii se lupta pentru calitate, riscuri eficient administrate, mai mult de 50% dintre clientii Marsh inregistrand reduceri in primul trimestru al acestui an.

Asiguratorii sunt mai precauti in ceea ce priveste gradul de acoperire in Europa de Est, din cauza instabilitatii politice si a probabilitatii producerii insolventei. In Romania, piata de credit comercial este una competitiva din punct de vedere al cotelor de prima, asiguratorii fiind foarte flexibili fata de acele industrii pentru care au apetit. In continuare, sectoarele automobilelor, pharma, electronicelor, IT, precum si cel al materialelor de constructii sunt considerate sectoare cu risc crescut, asiguratorii fiind mai precauti fata de acestea.

"Chiar daca numarul insolventelor este intr-o usoara scadere in T1 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut, daunalitatea ramane la un nivel crescut, numarul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 5 mil. euro intrate in insolventa fiind aproape dublu fata de T1 2010. Piata asigurarilor creditului comercial continua sa se dezvolte in Romania, companiile fiind tot mai atente la riscurile la care se expun. Ne asteptam ca 2014 sa aduca o crestere procentuala de doua cifre a acestei piete.", a afirmat Antoaneta Nedelciu, manager FINPRO & Credit Department, Marsh Romania.

O alta concluzie a raportului Marsh arata ca in Europa de Vest exista inca sectoare unde acoperirea este mai restrictiva, precum cele ale hartiei/pastei de lemn, constructiei si electronicelor, in ciuda cresterii gradului de acoperire in mai toate celelalte sectoare ale economiei. In Turcia, capacitatea crescuta si competitia locala duc la conditii mai competitive pentru reinnoirea politelor existente. In Africa de Sud, asiguratorii devin mai precauti din cauza cresterii riscului de insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri