Creditarea va inregistra imbunatatiri in perioada urmatoare pe plan local, insa chiar si asa evolutia nu va fi una puternic pozitiva, considera viceguvernavetorul BNR, Cristian Popa.

“Ma astept la o crestere graduala a creditarii in Romania, insa va fi un proces de durata, nu va fi un avans brusc. Nu cred ca putem sa iesim in evidenta ca o tara unde creditarea creste spectaculos pentru ca pe plan local avem in buna parte filiale ale bancilor straine care nu se pot diferentia foarte mult de politica generala a bancilor-mama”, a declarat Cristian Popa, la o intalnire cu investitorii romani si straini organizata de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Popa a mai adaugat ca nu se astepta la cresterea cerintelor de capital pentru bancile din Romania, in ciuda faptului ca aceasta tendinta exista in alte tari europene.

“Nu anticipam nevoia de a cere actionarilor privati capital aditional in bancile locale, iar acest lucru cred ca reprezinta o relaxare ce va duce la imbunatatirea creditarii, insa repet – fara sa vedem ceva foarte spectaculos mai ales pe termen scurt”, a mentionat Cristian Popa.

Anterior, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu declarase ca bancile si-ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a face profit, deoarece resursele potentiale s-au ingustat. Oltenu a recunoscut ca nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro si 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru banci, care se regaseste in costul creditarii, insa considera ca nu reprezinta un impediment semnificativ al creditarii in lei.

Cititi si Studiu: Romania, a 4-a cea mai mare piata bancara din regiune

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri