In grila de punctaj pentru desemnarea noului actionar majoritar al CEC, pretul reprezinta 75%, iar oferta tehnica 25%
In nota de fundamentare a Guvernului se subliniaza "preocuparea pentru dezvoltarea viitoare a bancii pentru sustinerea indeosebi a zonelor rurale si canalizarea fondurilor Uniunii Europene catre aceste zone". Pe scurt, cine va castiga CEC va administra si o suma substantiala din fondurile europene. Desi finalistele nu au activat decat marginal pe zona finantarilor rurale, achizitia CEC le-ar putea schimba strategia.

Ca si in cazul BCR, statul roman a evidentiat ca principal criteriu in privatizarea CEC pretul. Spre deosebire de BCR, insa, autoritatile mai pretind ceva. "S-a tinut cont de necesitatea de a da greutate ofertei tehnice, avand in vedere preocuparea pentru dezvoltarea viitoare a bancii pentru sustinerea indeosebi a zonelor rurale si canalizarea fondurilor Uniunii Europene catre aceste zone", precizeaza nota de fundamentare a Guvernului, referitoare la privatizarea CEC.

Pe de alta parte, din cele sapte banci care au candidat initial pentru achizitionarea pachetului majoritar al Casei de Economii si Consemnatiuni doar una (Dexia) este specializata pe finantarea comunitatilor locale si a mediului rural. Aceasta institutie a iesit insa din cursa orientandu-se catre alte piete din zona. Chiar daca, dintre cele trei finaliste, nici una nu este profilata pe finantarea mediului rural, bonusul oferit la pachet cu CEC-ul ar putea determina schimbari in strategia lor.

Banca Romaneasca, deocamdata nici o sucursala in mediul rural

National Bank of Greece este prezenta pe piata din Romania prin Banca Romaneasca. Potrivit datelor postate pe site-ul institutiei de credit, niciuna dintre cele 46 de sucursale si filiale nu este plasata in mediul rural. Strategia de dezvoltare a bancii a fost, pana acum, axata exclusiv pe creditarea si atragerea de depozite in orase.

Totusi, Petru Rares, presedinte al Institutului Bancar Roman, dar si membru in Consiliul de Administratie al Bancii Romanesti, a declarat recent ca "serviciile bancare coboara pe scara veniturilor" indreptandu-se si spre sate. Presedintele IRB a reamintit ca in zona rurala traiesc mai mult de zece milioane de romani, dintre care aproximativ 2,5 milioane sunt urban ocupati (n.r. - au un loc de munca in zona urbana). In aceste conditii, satele reprezinta un obiectiv important pentru viitorul sistemului bancar romanesc.

"Urmatoarea tinta sunt satele", a subliniat Rares. In Grecia, NBG are o retea de 570 filiale, in timp ce numarul de unitati din strainatate ajunge la 290. NBG desfasoara activitati in Romania, Bulgaria, Serbia si Albania si a incheiat recent un acord pentru preluarea Finansbank din Turcia. La sfarsitul primului trimestru al acestui an, grupul NBG avea active totale de 61,1 miliarde de euro, in crestere cu 1,1% fata de decembrie 2005. Profitul consolidat al grupului NBG a fost in 2005 de 750 de milioane de euro, iar al bancii de 474,3 milioane de euro, conform standardelor internationale de raportare financiara.

Banca Agricola, reprofilata radical

In 1990 s-a creat in baza legii 15/1990, Banca Agricola avand ca profil de activitate principal finantarea mediului rural si a industriei alimentare. In 2002, Raiffeisen a preluat Banca Agricola. Fara a afecta meritele deosebite ale Raiffeisen in reabilitarea unei banci aflate in pragul falimentului trebuie precizat ca banca olandeza a schimbat total profilul de activitate al bancii romanesti. Astfel, daca in 1996-1997, in portofoliul BA gaseam un procent important de credite destinate mediului rural, in 2006, cand Raiffeisen ocupa pozitia a treia in sistemul bancar romanesc finantarile rurale sunt practic inexistente. Mai mult de atat, la nivelul grupului, strategia de dezvoltare este axata strict pe mediul urban.

Un comunicat recent al bancii poate face mai multa lumina in privinta strategiei de dezvoltare. "Scopul acestei noi orientari il reprezinta cresterea vanzarilor prin unitati specializate (corporate, retail, centre ipotecare etc.) situate mai ales in marile orase, cat mai la indemana clientilor" precizeaza documentul citat.

Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG a fost infiintata in anul 1927 sub numele Genossenschaftliche Zentralbank (GZB), fiind redenumita in 1989. Banca este institutia centrala a Raiffeisen Banking Group. Profitul net al Raiffeisen Zentralbank Osterreich a fost, in 2005, de 704,6 milioane de euro, cu 24,5% peste nivelul din anul 2004, valoarea activelor fiind de 93,9 miliarde de euro, in crestere cu 38,3%.

Raiffeisen International, divizia grupului austriac pentru Europa Centrala si de Est, este prezenta pe pietele bancare din 16 state din regiune. Raiffeisen International a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit brut de 193,9 milioane de euro, cu 45,4% peste nivelul din perioada similara a anului trecut, activele totalizand 42 miliarde de euro.

OTP, construita pe scheletul CEC-ului din Ungaria

Construita pe bazele bancii de economii si consemnatiuni din Ungaria, activitatea OTP Bank a demarat in anul 1992, in urma achizitionarii bancii de stat. Banca a devenit rapid liderul inovator al pietei bancare maghiare, pe toate segmentele si produsele. In prezent grupul detine 940 de sucursale, are 18.000 de angajati si a inregistrat in anul 2004 un profit net in valoare de 521 milioane euro. Banca are 47 de sucursale in Romania, de asemenea strict in mediul urban.

OTP Bank mai are operatiuni in Slovacia, Bulgaria, Croatia, Serbia, Rusia avand aproximativ 1.000 de unitati. In 2006, OTP a cheltuit peste un miliard de euro pentru achizitii. La finele primului trimestru al acestui an, OTP a raportat active totale in valoare de 5.444,8 miliarde forinti (19,4 miliarde euro), cu 4,4% peste nivelul anuntat in decembrie 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri