Aproape toate marile banci care activeaza pe piata romaneasca si-au dezvoltat activitati de leasing. Piata detinuta de acestea in domeniu a crescut de la an la an. In 2004, totalul valorii contractelor de leasing bancar a ajuns la 544 de milioane de euro.

Cea mai cunoscuta forma de leasing in rindul publicului larg din Romania este cea pentru autoturisme. Situatia prezentata ieri de Asociatia de Leasing Bancar (ALB) arata ca in 2004 s-au achizitionat in leasing, cu finantarea oferita de companiile din domeniu, autovehicule in valoare de 385,4 milioane de euro. Vehiculele detin, de altfel, ponderea covirsitoare in totalul contractelor semnate cu 70,87% din valoare, urmate de echipamente (25,87%). Cele mai putine finantari, in valoare de 17,7 milioane de euro, adica doar 3,26% din total au fost destinate in 2004 sectorului imobiliar. Melih Mengu, presedintele Consiliului Director al ALB, estimeaza ca piata leasing-ului bancar din Romania va atinge la sfirsitul anului in curs o valoare de aproximativ 806 milioane de euro. Asociatia de Leasing Bancar cuprinde companii afiliate bancilor Unicredit, Raiffeissen, BRD, Finansbank, HVB, Piraeus, Volksbank si Transilvania. Companiile amintite au active totale de 645,6 milioane de euro si peste 350 de agentii teritoriale.

Fara supraveghere

In acest moment, activitatea de leasing bancar din Romania nu este supravegheata de nici o institutie. Situatia nu ar fi singulara. In tari precum Austria, Cehia, Irlanda, Olanda, Polonia sau Elvetia nu exista cerinte formale pentru functionarea societatilor de leasing si nici organisme specializate de supraveghere. ALB considera insa ca Romania trebuie sa se alature majoritatii statelor membre ala Uniunii Europene si sa practice un anumit tip de supraveghere, reglementare si autorizare a leasing-ului.

Potrivit lui Melih Mengu, asociatia a initiat discutii cu autoritatile romane din MFP, Parlament si BNR in vederea stabilirii unui cadru de reglementare. In opinia ALB, cea mai potrivita institutie pentru supraveghere ar fi Banca Nationala a Romaniei, deoarece banii cu care opereaza companiile de leasing bancar sint practic imprumutati de la bancile-mama. Alt avantaj al supravegherii de catre BNR ar fi faptul ca banca centrala monitorizeaza deja bancile comerciale care detin companii de leasing. In ciuda acestor argumente, oficialii BNR sustin ca in prezent legea nu permite intrarea leasing-ului bancar in supravegherea bancii. BNR supravegheaza numai ceea ce autorizeaza sa functioneze, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri