Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina dobanda cheie la nivelul de 3,5% pe an, dar va reduce ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%.

Rezervele minime obligatorii la pasivele in lei au fost pastrate la 12%. "In sedinta din 1 iulie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat (...) reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%", se arata intr-un comunicat transmis de BNR. Dupa sedinta de marti, banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".

Saptamana trecuta au aparut informatii ca banca centrala va reduce in sedinta CA de marti ratele aplicate la rezervele minime obligatorii in valuta, in prezent la 18% din pasivele bancilor, ca raspuns la masurile BCE de relaxare monetara, iar din toamna ar putea sa reinceapa scaderea dobanzilor daca prognoza de inflatie va cobori sub 3%. "A devenit si costisitoare aceasta rezerva pentru BNR (in conditiile randamentelor scazute si a politicii BCE). Va fi redusa rata la rezervele minime obligatorii in valuta. Sunt acolo circa 3 miliarde de euro", declarau pentru Mediafax surse oficiale.

BCE a redus, la inceputul lunii iunie, dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi BCE. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca institutia va mentine dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016.

In aceste conditii, BNR se asteapta la o crestere semnificativa a fluxurilor de capital catre Romania, care s-au resimtit deja in ultima perioada pe piata valutara, unde dealerii sustin ca banca centrala intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului. "Daca inflatia isi mentine trendul in urmatoarele luni, in toamna va fi reluata taierea dobanzii de politica monetara. Nu sunt ratiuni pentru o dobanda de 3,5%, daca inflatia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabila", au precizat sursele citate.

BNR a operat ultima reducere a dobanzii in luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingand un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobanzii cheie a inceput in iulie 2013, cand dobanda de politica monetara se situa la nivelul de 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului. Totodata, banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberand astfel lichiditati in piata de patru miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi.

In decembrie 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro. BNR are o tinta stabila pentru infatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a bancii centrale indica un nivel de 3,3%. Rata anuala a inflatiei s-a situaut in luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri