Perioada scurta de la infiintare (a Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF) a fost presarata de evenimente care au reliefat malpraxisul unor participanti pe piete, problemele de nerespectare a reglementarilor in vigoare care s‐au manifestat in special pe piata asigurarilor, potrivit Raportului Anual pe 2013 al ASF.

"Anul 2013 a fost unul dificil pentru ASF, ca rezultat al provocarilor de ordin organizatoric, administrativ si logistic, al evolutiei cadrului legislativ care reglementeaza activitatea noii autoritati si al cazurilor speciale pe piete, care au pus la incercare abilitatile, responsabilitatea si puterea de reactie a acesteia.", se arata in raportul citat.

In continuare se mentioneaza faptul ca "pe piata asigurarilor s‐a urmarit identificarea societatilor care au dezvoltat in timp deficiente in activitate, in respectarea prevederilor legislative specifice si in respectarea principiilor prudentiale. Pentru aceste societati ASF a instituit masuri de remediere a situatiei. Controalele au evidentiat situatia speciala a trei societati de asigurari, Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA, Carpatica Asig SA si Societatea Asigurare‐Reasigurare Astra SA, care a reclamat atentie, efort si alocare importanta de resurse din partea ASF pentru gasirea si aplicarea de solutii care sa restabileasca un cadru normal, prudential, de functionare al celor trei entitati supravegheate.

In cazul Euroins, ASF a interzis temporar activitatea companiei de vanzare de polite RCA. "Ulterior compania si‐a revizuit politica de constituire a rezervelor, procesul de plata a daunelor a fost imbunatatit si au fost efectuate infuzii de capital.".

In situatia Carpatica Asig, avand in vedere ca "societatea nu a mai indeplinit conditiile de solvabilitate, in sensul ca valoarea marjei de solvabilitate disponibile a scazut sub valoarea marjei de solvabilitate minima, ASF a hotarat deschiderea procedurii de redresare financiara a societatii, pe baza de plan de redresare financiara."

In ceea ce priveste societatea Astra Asigurari, pentru ca "aceasta nu a indeplinit planul de masuri solicitat de ASF care viza, printre altele, revizuirea politicii de reasigurare, evidentierea corespunzatoare a contractelor de asigurare incheiate, anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si calcularea corecta a tuturor rezervelor tehnice, a fost dispusa initierea procedurii de redresare financiara a societatii prin administrare speciala.".

Sursa foto: Shutterstock / Businessman touching INSURANCE sign

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri