Bancile austriece ar trebui sa isi reconsidere modelul de afaceri avand in vedere ca din 2008 pana in prezent au fost nevoite sa foloseasca 44 de miliarde de euro, respectiv aproape doua treimi din profitul obtinut in aceasta perioada, pentru acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante, potrivit bancii centrale din Austria.

Bancile austriece, in frunte cu Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria, sunt cei mai mari furnizori de credite in fostul bloc comunist european. Cresterea nivelului creditelor neperformante a obligat bancile sa constituie provizioane tot mai mari si sa revizuiasca in scadere valoarea activelor, transmite Bloomberg, conform Mediafax. Banca centrala a Austriei cere bancilor, in raportul semestrial referitor la stabilitatea financiara, sa isi regandeasca strategiile din estul Europei care favorizeaza bulele speculative si conduc la acumularea de datorii neperformante.

Erste Group a anuntat saptamana trecuta ca va inregistra pierderi record in acest an, de pana la 1,6 miliarde de euro, in urma cresterii costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania. "Nu este momentul pentru retragerea din Europa de Est. Dimpotriva, ratele de crestere sunt inca mai ridicate decat in vestul Europei, dar acestea trebuie sa fie sustenabile", a declarat Andreas Itter, viceguvernatorul bancii centrale a Austriei.

El a spus ca nu se mai poate proceda ca inainte de criza, prin vanzarea ieftina de obligatiuni in Occident si transmiterea banilor in Europa de Est. Actiunile Erste erau aproape in stagnare la jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, la 19,49 euro pe unitate, la bursa din Viena, dupa o scadere de 16% inregistrata vineri. De la inceputul acestui an, titlurile Erste au scazut cu 23%, inregistrand cel mai amplu declin in randul a 30 de companii membre ale Euro Stoxx Banks.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri