Asiguratorii romani vor pune in aplicare, de la 1 ianuarie, setul european de directive Solvency II care urmareste cresterea protectiei asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului, in scopul amplificarii contributiei la dezvoltarea economica, a anuntat ASF.

"Pentru transpunerea directivelor europene in ceea ce priveste regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va supune spre consultare publica, din a doua jumatate a lunii iulie, proiectul de lege privind «Autorizarea si supravegherea societatilor de asigurare». Dupa consultarea publica si obtinerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finantelor si Justitiei, proiectul va fi transmis Guvernului spre aprobare si depunere la Parlament, in vederea dezbaterii si adoptarii. Legea va trebui adoptata pana la 31 mai 2015", se arata intr-un comunicat al ASF.

In vederea tranzitiei spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 si 2014) si va urmari, incepand cu anul 2015, datele de bilant conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016, potrivit Mediafax. Solvency II urmareste constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asiguratorilor, reasiguratorilor si supraveghetorilor din piata interna europeana.

Regimul are ca obiectiv principal cresterea protectiei asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului, in scopul amplificarii contributiei la dezvoltarea economica. Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii si obiective care urmareste printre alte elemente si evaluarea si cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului in scopul cresterii calitatii elementelor de capital disponibile pentru asiguratori si reasiguratori, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum si armonizarea si uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pietei interne.

De asemenea, setul european de directive urmareste responsabilizarea maxima a membrilor Consiliului de Administratie/Supraveghere, directoratului si conducerii executive a societatilor de asigurare in respectarea legislatiei, inclusiv prin asigurarea calitatii profesionale si profilului moral ale persoanelor din conducerea executiva si din alte functii de executie. "Societatile de asigurare trebuie sa aplice planurile de masuri proprii in vederea tranzitiei la regimul Solvency II, iar in cazul in care ASF va constata decalaje majore, va stabili masuri corective", se mai spune in comunicat.

Solvency II include masuri de evitare a volatilitatii artificiale a bilanturilor asiguratorilor, masuri de prevenire a investitiilor pro-ciclice, masuri de incurajare a investitiilor si a cresterii economice. Totodata, setul european de directive este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive in sistemul financiar si pentru a anticipa evolutii nefavorabile din punct de vedere macroprudential. In plus, Solvency II va urmari impactul potential al deciziilor asiguratorilor asupra stabilitatii financiare si va conduce la o crestere a calitatii elementelor de capital disponibile pentru asiguratori si reasiguratori.

"Pana la aplicarea regimului, ASF va dialoga in permanenta cu piata si isi va intari propria capacitate institutionala necesara pentru aplicarea Solvency II, prin prisma pregatirii profesionale, a imbunatatirii infrastructurii si investitiilor IT. Noile reguli vor creste nivelul de protectie a asiguratilor, prin diminuarea probabilitatilor de pierdere in cazul in care un asigurator intampina dificultati. Un sistem mai robust va oferi detinatorilor de polite mai multa incredere in produsele de asigurare si va intari cadrul competitiei reale si corecte intre companiile de asigurari", se arata im comunicat. In 2013, piata asigurarilor generale si de viata a totalizat 8,12 miliarde lei, in scadere o contractie de 1,6% fata de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri