Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au ajuns la 17,5 miliarde de lei, echivalentul a 4 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie, mai mult cu 18,6% fata de decembrie 2013, conform datelor APAPR.

Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de romani (conturi individuale), ca si economia nationala, unde fondurile de pensii isi fac tot mai mult simtita prezenta pozitiva. De asemenea, rezultatele investitionale ale fondurilor de pensii au continuat sa fie foarte bune, media pentru intreg sistemul depasind 12% in ultimul an", se arata intr-un comunicat al APAPR, noteaza Mediafax.

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul primelor sase luni la 6,16 milioane de participanti si active nete de 16,54 miliarde de lei, potrivit datelor APAPR.

In ultimul an, activele nete ale Pilonului II si-au mentinut ritmul ridicat de crestere (+43% fata mijlocul anului 2013), datorita majorarii procentului de contributie la 4,5% in acest an, dar si rezultatelor investitionale foarte bune obtinute de administratori.

"De la lansare si pana in prezent (sfarsitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit in administrare in numele participantilor contributii brute in valoare totala de 13,18 miliarde de lei si au adaugat, prin fructificarea investitiilor, castiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei", se mai spune in comunicat.

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii Pilon II au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,1%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (mai 2008 - iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un numar total de circa 330.000 de participanti si active de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor APAPR. In ultimul an, contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au inregistrat o crestere usoara, ceea ce a dus, alaturi de rezultatele investitionale, la un ritm de majorare a activelor de 34% fata de mijlocul anului 2013.

Fondurile de pensii private facultative au obtinut in ultimul an un randament mediu de 12,4%, in timp ce randamentul mediu de la lansare (mai 2007 - iunie 2014) este de 8,3% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri