Cursul de schimb anuntat de BNR a crescut vineri puternic, cu 2,27 bani (0,52%), la 4,4179 lei pe euro. Cotatiile din piata interbancara au atins in prima parte a zilei chiar si cotatia de 4,42 lei/euro, pe volume foarte ridicate la tranzactionare.

Pentru dolarul american, BNR a publicat un curs de 3,2461 lei, in urcare cu 2,19 bani (0,68%), cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani. Francul elvetian este cotat de banca centrala la 3,6381 lei, in urcare cu 1,93 bani (0,5%), maximul ultimelor sase saptamani, relateaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Piata locala urmeaza directia data de evenimentele din vestul Europei din ultimele zile, cu scaderea abrupta a burselor joi si problemele bancii portugheze Banco Espirito Santo. Miscarile negative din Europa par sa se fi oprit vineri dimineata, cu cresteri pe principalele burse vest-europene, insa piata romaneasca se va sincroniza mai lent, potrivit analistilor.

Cursul a deschis la 4,4055 lei/euro, nivel care reprezinta si minimul primei parti a zilei, dupa ce a inchis joi la 4,4040 lei/euro, potrivit dealerilor. Ulterior, euro s-a mentinut pe o panta ascendenta in raport cu leul, cursul depasind pe rand pragurile de 4,41 lei pe euro si 4,42 lei pe euro, pe volume foarte ridicate fata de ultima perioada.

Cu putin timp inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4175-4,4190 lei, in urcare cu aproximativ 0,3%. Cel mai ridicat curs la care s-au efectuat tranzactii in prima parte a sedintei de vineri este de 4,42 lei pe euro, nivel care reprezinta maximul ultimelor sase saptamani. In regiune forintul a scazut usor, cu 0,2% fata de euro, iar zlotul a stagnat.

Ratele medii ale dobanzilor practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat la 0,70% - 1,20% pe an, de la 0,34% - 0,84% pe an in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat la 0,89% - 1,39% pe an, de la 0,41% - 0,91% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescurt vineri dimineata la 2,23% pe an, de la 2,17% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri