Banca Nationala a Bulgariei (BNB) discuta cu Autoritatea Bancara Europeana despre efectuatea unei evaluari a calitatii supravegherii bancare, in urma retragerilor masive de lichiditati de la doua dintre bancile mari ale tarii, care au avut loc in luna iunie, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

BNB a discutat si cu Banca Centrala Europeana (BCE) despre participarea la Mecanismul Unic de Supraveghere European (SSM), se arata intr-un comunicat al institutiei din Bulgaria. Bulgaria ar fi primul stat din afara zonei euro care sa participe la Mecanismul Unic de Supraveghere, creat ca reactie la criza financiara mondiala si la criza datoriilor din zona euro, in timp ce Romania a anuntat ca ar putea cere sa devina membra anul viitor.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a anuntat luni intentia autoritatilor de la Sofia de a participa la mecanism, in conditiile in care guvernul se confrunta cu cea mai grava criza financiara de dupa prabusirea mai multor banci, in anii ’90. Coalitia guvernamentala nu a ajuns inca la un acord cu opozitia in legatura cu termenii unui program de salvare, dupa retragerile de fonduri de la Corporate Commercial Bank (CCB), a patra mare banca din tara.

Retragerile de lichiditati de la CCB si de la First Investment Bank, a treia ca marime din Bulgaria, au ridicat semne de intrebare in legatura cu calitatea supravegherii sectorului bancar.

"Banca centrala a initiat deja contacte cu conducerea BCE, in cadrul pregatirii discutiilor intre seful statului si presedintele BCE, pentru declansarea procedurii de solicitare a intrarii in mecanismul unic de supraveghere", se arata intr-un comunicat al BNB.

Reprezentantii BCE au refuzat sa comenteze, dar o sursa apropiata situatiei a declarat ca procedura dureaza mai multe luni si nu poate fi procesata la timp pentru ca bancile din Bulgaria sa fie supuse testelor efectuate in prezent de BCE la bancile din zona euro. BNB a preluat controlul asupra CCB, in urma retragerilor masive de fonduri, in urma zvonurilor legate de tranzactiile dubioase ale actionarului principal Tvetan Vassilev, precum si a unui conflict al acestuia cu un alt om de afaceri influent. Vassilev a respins toate acuzatiile.

Guvernul a anuntat ca va inchide CCB, iar activele viabile vor fi transferate la divizia Credit Agricole Bulgaria. Presedintele si directorul executiv al CCB, Orlin Rusev, a fost retinut saptamana trecuta in legatura cu disparitia din banca a unor fonduri de ordinul milioanelor de leva. Banii ar fi fost scosi din banca in saci si inmanati unei persoane care actiona in numele lui Vassilev, care este si el urmarit de procuratura.

Planul de inchidere a bancii necesita aprobarea unei legi speciale in Parlament, iar intarzierea unui consens politic care sa permita redeschiderea Credit Agricole Bulgaria pe 21 iulie, ca banca nationalizata, ar putea duce la o amanare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri