FMI a anuntat ca impartaseste obiectivul de a reduce povara taxelor pe forta de munca in Romania, pentru a stimula angajarile. Insa, Fondul trebuie sa inteleaga cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare al institutiei.

"In timp ce Fondul impartaseste obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forta de munca, intr-un efort de a stimula angajarile, trebuie sa intelegem cum intentioneaza Guvernul sa compenseze deficitul de venituri. Fara masuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creste deficitul bugetar", a afirmat Rice, intrebat, in cadrul unei conferinte a FMI din 10 iulie, cum comenteaza Fondul respingerea de catre presedintele Traian Basescu a reducerii CAS, in asteptarea unor masuri care sa acopere un probabil deficit de venituri. Rice a aratat ca misiunea comuna a FMI si CE a avut discutii constructive cu autoritatile romane referitor la cum sa asigure continuarea progreselor in cadrul celei de-a treia evaluari a actualului program, dar unele subiecte cheie raman nerezolvate, astfel ca discutiile continua, informeaza Mediafax.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. In urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea contributiilor de asigurari sociale si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, presedintele s-a intalnit cu premierul si ministrul Finantelor pentru a discuta pe tema surselor de finantare, dar nu au ajuns la o concluzie.

Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca a vazut "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare. Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, ca nu a prezentat cifre la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu intrucat a realizat ca este o disputa politica, in care reducerea CAS cu 5 puncte reprezinta un pretext, si i-a fost teama sa nu ii fie distrus proiectul. Ea a afirmat ca FMI a avut studiile in urma cu o luna.

Miercuri, Basescu a declarat, la B1 TV, ca, daca ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS si a mentionat ca niciodata nu a declarat ca nu sustine aceasta masura. Tot miercuri premierul Ponta a afirmat ca reducerea CAS este acoperita contabil din cresterea accizei, taxa speciala pe constructii si incasari suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolventei, dar economia nu necesita doar contabilitate, ci si un pic de minte care uneori lipseste "la cel mai inalt nivel".

El a mai aratat ca CAS va scadea "evident" de la 1 octombrie, precizand ca masura este sustinuta de mediul de afaceri si poate contribui la fiscalizarea locurilor de munca in actualul context economic favorabil. Marti, premierul estima ca CAS va fi redusa la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie daca presedintele Traian Basescu ataca proiectul de lege la Curtea Constitutionala.

Intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, presedintele Basescu a declarat ca "ramane de vazut" si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri