EximBank a realizat in primul semestru al acestui an un profit net de 32 de milioane de lei, mai mare cu 29% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce volumul expunerilor noi s-a ridicat la 475 de milioane lei, potrivit unui comunicat al bancii.

Din volumul expunerilor noi acordate (atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului), circa 90% au fost orientate catre finantarea companiilor, diferenta reprezentand scrisori de garantie bancara sau plafoane multiprodus.

"Strategia abordata de EximBank in ultimii doi ani, de angajare proactiva a pietei si crestere a capacitatii de reactie rapida la nevoile clientilor, a permis majorarea portofoliului de credite nete al bancii cu 24% fata de sfarsitul lui 2013. Am reusit intr-un timp extrem de scurt sa ne modernizam oferta de produse si vom continua sa evoluam in aceasta directie astfel incat sa ne transformam intr-un furnizor de produse financiare de foarte buna calitate. Avem in acest moment o oferta completa si complexa, si vom continua sa ne modernizam solutiile financiare pe toate palierele – de la finantare, garantare, asigurare, la factoring, trade finance sau cash management. Suntem convinsi ca 2014 se va incheia cu mentinerea EximBank pe o pozitie de top in clasamentul celor mai profitabile banci din sistemul bancar romanesc", a afirmat Traian Halalai, presedinte EximBank, citat in comunicat, potrivit Mediafax.

Optimizarea costurilor, un proces constant

El a adaugat ca pe parcursul intregii perioade mentionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent dar constant, ponderea costurilor operationale in venitul net bancar reducandu-se de la 54,7% in anul 2012, la 52,5% in 2013, respectiv la 46,1% in semestrul I al anului 2014. Fata de sfarsitul anului precedent, activele bancii au crescut in sase luni cu 244 de milioane de lei, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate, mai mare cu 24% fata de decembrie 2013.

"Una dintre directiile strategice de business din aceasta perioada a fost sa imbunatatim structura activelor prin reorintarea investitiilor din titluri de stat in plasamente interbancare (pe termen scurt), scopul final fiind acela de a disponibiliza fonduri pentru sustinerea cresterii activitatii de creditare. Totodata, ne-am concentrat pe mentinerea unei politici prudentiale in ceea ce priveste analiza riguroasa a dosarelor de credit, precum si pe un efort sustinut in zona activitatilor de recuperare a creantelor. Ne mandrim practic cu o rata a creditelor neperformante de doar 9,55%, mult sub media sistemului bancar, care la sfarsitul lunii martie era de 22,26%", a mai mentionat oficialul EximBank.

In acelasi context al calitatii activelor, banca a precizat ca 94% din volumul creditelor neperformante este aferent activitatii desfasurate pana la sfarsitul anului 2012, rata de neperformata aferenta activitatii ulterioare fiind de doar 1,4%.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune - finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene. Procesul de dezvoltare a retelei operative a EximBank a demarat anul trecut, cand au fost inaugurate patru noi agentii. Cea mai recenta agentie a fost inaugurata la Arad luna trecuta, in prezent fiind in curs de amenajare inca doua unitati teritoriale. In prezent, EximBank detine o retea de 17 unitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri