OTP Bank ar putea anunta miercuri, 30 iulie, preluarea operatiunilor din Romania ale grupului bancar portughez Millennium BCP, in cadrul unui "eveniment de mare importanta in sectorul bancar romanesc", anuntat luni de reprezentantii bancii maghiare.

Presa arata ca portughezii de la Millenium au ales OTP pentru vanzarea operatiunilor din Romania, dupa ce au negociat si cu Raiffeisen. Banca portugheza Millennium BCP spera de un de zile sa gaseasca un cumparator pentru subsidiara din Romania, desi termenul limita convenit cu Comisia Europeana pentru vanzare este iunie 2015. Millennium Bank, subsidiara din Romania a grupului portughez Millennium bcp, si-a redus anul trecut pierderile la 5,9 milioane euro, fata de 24,1 milioane euro in 2012, datorita cresterii veniturilor si reducerii cheltuielilor operationale.

OTP Bank Romania este parte a grupului ungar OTP, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni in tari precum Ungaria, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia, Serbia si Romania.

  • In decembrie 1995, RoBank a primit autorizarea de functionare ca banca universala in Romania. Patru ani mai tarziu, aceeasi banca a fost selectata dintr-o lista de 10 banci romanesti pentru calculul ratelor zilnice BUBID/BUBOR, in timp ce, in 2000 RoBank a semnat un acord cu BERD pentru a participa la Programul de Facilitate al Comertului Strain, proiect de 100 mil. USD.
  • In 2003, RoBank a incheiat o intelegere cu Eximbank, cu privire la finantarea si pre-finantarea productiei de export. In cursul aceluiasi an, banca a participat la proiectul Bancii Mondiale pentru finantarea zonelor rurale, obtinand subimprumuturi de pana la 1 milion USD pentru fondurile proiectelor de finantare din toate segmentele economiei rurale.
  • In 2004, OTP Group a achizitionat 99,99% din RoBank, restul de 0,01% intrand in portofliul altor companii, membre, de asemenea, ale OTP Group.
  • La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2007, activele totale ale OTP Bank Romania au crescut cu 15,9%, pana la peste 930 mil. EUR. Pierderile din imprumuturi au fost semnificativ mai mici decat in al doilea trimestru al aceluiasi an. Veniturile din dobanzi nete au crescut semnificativ, pana la 93%, datorita intaririi bazei de depozite a bancii.
  • Intr-o singura luna, in decembrie 2007, 20 unitati teritoriale noi au fost deschise, OTP Bank atingand numarul de 104 unitati teritoriale.
  • 2008 a fost primul an profitabil din istoria bancii din Romania, cu o crestere a castigului operational de 65,5% comparativ cu 2007.
  • 2009: OTP Bank Romania a incheiat cel de-al doilea an consecutiv cu rezultate pozitive, inregistrand un profit dupa impozitare de 4,2 milioane EUR.

Millennium Bank Romania face parte din cel mai important grup financiar privat din Portugalia, Millennium bcp, si si-a inceput activitatea pe piata romaneasca pe data de 11 octombrie 2007, prin deschiderea simultana a 39 de sucursale, in Bucuresti si in opt orase din tara.

  • In iulie 2005, Millennium BCP, cea mai importanta banca portugheza listata la bursa in acea vreme, anunta ca va depune o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la BCR. Presedintele executiv de atunci al bancii, Teixeira Pinto, declara, in acest sens, ca BCR este considerata de interes strategic si ca Millennium ar prefera sa obtina controlul unic asupra celei mai mari banci din Romania. "Millennium nu se va implica intr-o operatiune in care nu poate avea pozitia dominanta", afirma Pinto. Portughezii au pierdut insa licitatia pentru BCR in fata austriecilor de la Erste, care au cumparat banca romaneasca pentru 3,75 de miliarde de euro.
  • Millennium BCP nu a renuntat la Romania si anunta in iulie 2006, la numai un an distanta de licitatia BCR, ca vor sa deschida pe piata locala o banca de tip retail, cu minimum 50 milioane euro, cererea urmand a fi prezentata autoritatilor romanesti la finele lunii septembrie. Dar, Millennium a intrat pe piata locala insa abia in toamna lui 2007.
  • Millennium Bank a atras din momentul lansarii pe piata romaneasca, pe 11 octombrie, peste 1.000 de clienti pe toate segmentele, declara directorul general al bancii, Jose Toscano, la o conferinta de presa unde banca a oferit un brad de Craciun orasului Bucuresti - cu o inaltime de 76 de metri si impodobit cu peste 2 mil. de beculete - care a fost amplasat in piata Unirii.
  • Millennium Bank viza o cota de 1,5% din piata pana in 2008, cand anunta deschiderea a inca 40 de sucursale, pe langa cele 39 inaugurate in 2007, si atingerea unei cote de 2,3% pana in 2011. Banca estima ca va acumula pierderi totale de 140 mil. euro pana la break even in 2011.
  • Dupa 7 ani de pierderi, surse bancare au declarat in luna august 2013 ca banca portugheza Millennium BCP se va retrage si din Romania prin vanzarea subsidiarei Millennium Bank, care detine sub 1% cota de piata, decizia facand parte dintre masurile de restructurare convenite cu reprezentantii Comisiei Europeane.
  • Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, a primit in 2012 pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.
  • Ca urmare, Millenium BCP si-a redus semnificativ pierderile din Romania in primele noua luni din 2013, la 3,7 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 10,1 mil. euro in perioada similara din 2012. Rezultatul a fost imbunatatit in urma reducerii cheltuielilor si cresterii venitului bancar.

Sursa foto: Tupungato / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri