Valoarea schimburilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in saptamana 17-21 iulie a fost de 133,3 milioane lei, cu 19% sub valoarea inregistrata in saptamana anterioara, iar actiunile s-au scumpit in medie cu 1,64%.

Media pe sedinta a schimburilor realizate la BVB a fost, in acest interval, de 26,66 milioane lei, principalele actiuni tranzactioante fiind titlurile socitatilor financiare si cele petroliere, acestea din urma reprezentand o pondere de 20% din valoarea totala a schimburilor din piata.

Toti indicii pietetei au inregistrat cresteri de aproximativ 2%, cel mai mult apreciindu-se indicele societatilor finanicare, BET-FI. Indicele BET a urcat cu 2,12%, de la 7.335,13 puncte, pana la 7.490,98 puncte in sedinta de vineri. "La acesta crestere au avut contributii importante actiunile Rompetrol rafinare Constanta si BRD SocGen", a declarat Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest. Indicele BET-Compozit a urcat cu 1,64%, de la 4,350,29 puncte, pana la 4.421,70 puncte, investitorii revenind la cumparare. Totusi, in piata s-a mentinut o stare de prudenta. La randul sau, indicele ROTX, listat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International) a urcat cu 1,81%, de la 16.178,98 puncte, pana la 16.471,56 puncte in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute. Cel mai mult s-a apreciat indicele societatilor financiare BET-FI care de la 40.206,56 puncte (valoare inregistrata la inchiderea sedintei din 14 iulie) a crescut cu 2,66% pana la 41.277,19 puncte.

"Dupa corectiile destul de importante de la sfarsitul saptamanii anterioare, Bursa a intrat intr-o saptamana de aprecieri, dar volumlele tranzactionate au fost in scadere. Majoritatea blue-chipsurilor nu au reusit sa-si depaseasca cotatiile anterioare cu exceptia Rompetrol Rafinare Constanta care continua aprecierea inceputa cu ceva timp in urma", a explicat Piscan.

Titlurile Petrom au avut un debut foarte bun de sapatmana cu volume foarte ridicate, pe fondul anuntarii cresterii pretului benzinei la pompa, insa cotatia nu a reusit sa depaseasca 0,54 lei. Posibilul prejudiciu de 45 de milioane de euro cauzat de lipsa unor cantitati importante de petrol aflate in custodia companiilor Petrotrans si Conpet a contribuit la ieftinirea titlurilor pana la 0,52 lei. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au crescut in ultimele cinci zile cu 9,16% fata de ultima sedinta a saptamanii anterioare, ultima tranzactie fiind efectuata la 0,081 lei/ actiune.

Actiunile Banca Trasnilvania "s-au remarcat de-a lungul timpului prin stabilitate si randament crescut", a apreciat Piscan. Cu toate acestea, spre sfarsitul saptamanii cotatia acestor actiuni a scazut la 1,05 lei, in piata existand o acumulare de ordine importate de vanzare. "Increderea actionarilor este legata si de speranta acestora vis-a-vis de o eventuala preluare dar si de politica de stimulare a actionariatului prin actiuni gratuite", a adaugat Piscan.

Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat, in acesta perioada o crestere de 2,66%, ponderea tranzactiilor cu aceste titluri fiin de de 57,44% din totalul pietei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile SIF 1 Banat-Crisana, cu 6,28%, dar cele mai tranzactioante actiuni au fost titlurile SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia.

"Saptamana urmatoare ne asteptam la o evolutie pe palier a pietei si poate chiar la mici scaderi si volumele reduse", a adaugat Mihai Piscan.

"Piata a intrat intr-o perioada de acumulare, de aceea ma astept la oscilatii mici ale cotatiilor", a comentat la randul sau, Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri